Informatie t.b.v. het blurren van foto’s

Op deze pagina geven wij toelichting hoe wij met de privacy van betrokkenen van incidenten omgaan.

In Nederland bestaat persvrijheid, dat betekent dat wij alles mogen publiceren (zonder blurren/onherkenbaar maken) wat zich op de openbareweg afspeelt.

Echter zullen wij in sommige gevallen WEL kentekens blurren;

  • Bij ernstig letsel.
  • Als het voertuig betrokken is bij een misdrijf.
  • Op verzoek van politie i.v.m. een onderzoek.
  • Undercover voertuigen van bijvoorbeeld de Politie of Justitie.

Waarom wij geen kentekens blurren;

  • Tegenwoordig rijdt/loopt iedereen langs en maakt foto’s met zijn/haar telefoon en publiceert die op social media.
  • Het voertuig kan door bekenden niet alleen via het kenteken gekoppeld worden aan de eigenaar, ook door decoratie, kleur of dat ene deukje op de achterbumper. In dat geval zouden wij dan de hele auto moeten blurren zodat men niet kan zien dat de auto van Jantje of Pietje is.
  • Via het RDW zijn veel gegevens op te vragen via het invoeren van het kenteken. Overigens is de eigenaar voor de normale burger nooit traceerbaar door het kenteken via het internet.

Reclame

Ook reclames op (vracht)auto’s blurren wij niet omdat het voertuig aan een bedrijf gekoppeld staat en dan niet bekend is wie op dat moment de bestuurder van het voertuig was. Ook geldt dit voor reclames op bedrijfspanden, deze zullen ook nooit worden geblurd. Een bedrijf kiest zelf voor reclame dit kan positief uitpakken voor het bedrijf maar ook negatief, hier kiest het bedrijf zelf voor.

Gezichten

In Nederland mag je iedereen op beeld vast leggen en publiceren, dit betekent niet dat wij dit ook daadwerkelijk doen. Bijvoorbeeld verdachten die worden aangehouden, zullen door ons onherkenbaar worden gemaakt evenals agenten in burger. Bij aanrijdingen/branden bekijken wij per geval (groot of klein incident) of wij betrokkenen (bestuurders/bewoners) zullen blurren, in de meeste gevallen wordt dit gedaan.

Omstanders van incidenten zullen wij nooit, zelfs niet op verzoek, onherkenbaar maken. In dat geval had men beter thuis kunnen blijven en zich kunnen verstoppen op zolder zodat niemand hem/haar zag.

Indien u hier vragen over heeft, kunt u met ons per mail contact opnemen.

Cookievoorkeuren wijzigen