Bitcoin door de 90.000 euro: wat betekent het?

De Bitcoin ging op 22 april voor het eerst sinds tijden weer door de 90.000 dollar. De cryptomunt steeg in de middag met 4% tot 90.300 dollar. Dat was voor het eerst sinds 3 maart.

Bitcoin en andere crypto zaten door Trumps handelsoorlog niet echt in de lift, maar toch stellen veel investeerders zich de vraag: welke crypto kopen in 2025? Er verschijnen momenteel veel nieuwe projecten, technologieën en kansen, waardoor het lastig kan zijn te weten bij welke in te stappen. Voor veel mensen is dit des te meer reden om goed in de gaten te houden wat er gebeurt op het gebied van crypto en koerswisselingen.

Woordenwisseling tussen Donald Trump en Jerome Powell

De stijging van de Bitcoin heeft vooral te maken met een forse daling van de dollar. Dit is het gevolg van de hevige kritiek die de Amerikaanse president Donald Trump had geuit op Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve. Hij riep meerdere malen op tot renteverlagingen en gaf Powell de weinig flateuze bijnaam “Mr. Late”. Powell hamerde op zijn beurt op het belang van stabiele rentetarieven en waarschuwde voor de inflatie- en groeirisico’s van het handelsbeleid van Trump.

Deze woordenwisseling leidde tot een koopgolf op Bitcoin. Op 21 april werd er 381,3 miljoen dollar nieuw kapitaal in passieffondsen gestoken, het hoogste dagtotaal sinds januari. Het lijkt er dus op dat professionele beleggers opnieuw interesse hebben in de cryptomunt.

Forse daling door handelsoorlog

Daarvan was de laatste tijd weinig sprake. Nadat Trump op 2 april aankondigde importheffingen te willen verhogen, bereikte de Bitcoin een dieptepunt van 74.000 dollar. En dat terwijl de cryptovaluta op 20 januari, de dag van Trumps inauguratie, nog 109.000 dollar waard was. De Amerikaanse president zou namelijk van plan zijn soepele regelgeving in te willen voeren voor crypto, maar dat is tot dusver nog niet gebeurd.

Wat gaat de Bitcoin de komende weken doen?

Deze correlatie met politieke gebeurtenissen en de koers van de Bitcoin is nieuw. Voorheen spiegelde de Bitcoin zich vooral aan de tech-zware Nasdaq. Het feit dat dit niet langer het geval is zou erop kunnen wijzen dat beleggers Bitcoin steeds meer als een veilige haven gaan zien.

Deze sterke stijging is in ieder geval een goed teken. Veel experts zeggen dat, als deze stijging doorzet, de Bitcoin in mei recordhoogten kan bereiken. Zo wees het zogeheten Power Law-model op een stevige koersstijging. Ook het Bitcoin Quantile Model liet waardes tussen de 130.000 en 163.000 dollar zien.

Toch blijft het gissen wat de Bitcoin uiteindelijk gaat doen. Hoewel het goed lijkt te gaan voor de cryptomunt is de symbolische grens van 100.000 dollar nog niet bereikt. De waarde bleef in de week die volgde namelijk zo rond de 95.000 dollar hangen. Het is erg moeilijk te voorspellen wat de Bitcoin en andere crypto gaan doen. De koerswaarde is en blijft erg volatiel, net als Trump.