Eenheid Den Haag – In de eenheid Den Haag, waar Hollands-Midden onder valt, zijn in 2023 12 productielocaties van synthetische drugs, cocaïne en heroïne ontmanteld. Daarnaast zijn er 11 opslaglocaties van chemicaliën en/of hardware voor het productieproces van synthetische drugs aangetroffen. Die cijfers zijn vergelijkbaar met het jaar ervoor toen er 14 productielocaties werden ontmanteld en er eveneens 11 opslaglocaties ontdekt werden. Het aantal dumpingen van drugsafval is met 5 gestegen naar 20. De hennepcijfers volgende de landelijke dalende trend die zich de afgelopen jaren laat zien.

In 2023 zijn in Eenheid Den Haag 12 productielocaties voor synthetische drugs, cocaïne en heroïne ontmanteld, ten opzichte van 14 in 2022. In de gemeente Den Haag werden laboratoria bijna uitsluitend in woningen gevonden, waarbij de opstelling vaak kleinschalig en provisorisch bleek. Op andere plekken in de eenheid werden laboratoria met name gevonden in panden op bedrijventerreinen, schuren, en één keer in een vakantiewoning op een recreatiepark. ‘De gevaren van een drugslab kunnen enorm groot zijn, zeker in een bewoonde omgeving. Denk bijvoorbeeld aan explosiegevaar maar ook de (zware) criminiliteit die het met zich meebrengt’, aldus Anil Soerdjbalie, portefeuillehouder Ondermijning in de eenheid Den Haag. ‘Het is daarom van groot belang dat we hier als politie bovenop zitten, samen met onze partners in de aanpak. Daarin gebeuren al veel goede dingen, maar ik denk dat er zeker op het gebied van informatiedeling tussen de verschillende partners nog stappen te maken zijn.’

Wat betreft het aantal dumpingen van drugsafval in de eenheid laat 2023 een lichte toename zien ten opzichte van de jaren daarvoor. In totaal zijn er 20 dumpingen geregistreerd in de Eenheid Den Haag. Deze incidenten vinden redelijk verspreid plaats over de gehele eenheid. Dumpingen komen net zo vaak voor in landelijk gebied als in (de buurt van) stedelijk gebied, waarbij de meeste dumpingen plaatsvinden aan de randen van stedelijk gebied en in de buurt van N-wegen.

In eenheid Den Haag werden op de volgende locaties drugslabs, opslaglocaties of afvaldumpingen geconstateerd: 

Productielocaties:
Den Haag, Naaldwijk, Noordwijk, Zoetermeer, Honselersdijk, Moerkapelle en Boskoop

Opslag:
Alphen aan den Rijn, Den Haag, Rijswijk, s-Gravenzande, Ter Aar, Waddinxveen, Zoetermeer, Delft, en Moordrecht

Dumpingen drugsafval:
Alphen aan den Rijn, Wateringen, Aarlanderveen, Gouderak, Hillegom,Moordrecht, Nieuwerbrug aan den Rijn, Nieuwveen, Rijswijk, Ter Aar, Voorhout, Zevenhuizen, Den Haag, Delft, Waddinxveen en Zoetermeer.

Cookievoorkeuren wijzigen