Voorschoten –  Maandag op dinsdagnacht heeft er nabij station Voorschoten een groot trein ongeval plaatsgevonden. Tientallen personen raakte gewond.

Rond 3.30 uur ging het verschrikkelijk mis, een intercity die richting Den Haag reed botste op een kaan die op het spoor lag. De intercity ontspoorde vervolgens en kwam deels in een weiland terecht. Ook een locomotief die iets verderop staat is flink beschadigd.

Voor de gewonden werden er tientallen ambulances vanuit diverse regio’s (waar onder Noord-Holland en Flevoland) gealarmeerd, ook kwamen er twee traumahelikopters ter plaatse. Diverse zwaargewonden zijn door de brandweer uit de trein gehaald en vervolgens met spoed naar het ziekenhuis vervoerd. Omwonende hebben passagiers die niet gewond zijn geraakt opgevangen. In de trein zaten in totaal zo’n 50 passagiers.

Vanwege de grootte van het incident is er GRIP3 afgekondigd. De Prorail, de politie en de onderzoeksraad voor de veiligheid gaan onderzoek doen. Voorlopig is het treinverkeer tussen Leiden en Den Haag gestremd.

Bij het ongeval is één dodelijk slachtoffer gevallen, het betreft een werknemer die vermoedelijk de kraan bestuurder die op het spoor stond.

Tekst loopt door na de foto’s.

Foto’s Josh Walet, Wouter Hoeben en Jippe Groenendijk

Bij daglicht word de ravage pas goed zichtbaar. De politie heeft bekend gemaakt dat het Openbaar Ministerie (OM) een strafrechtelijk onderzoek start naar de toedracht van het ongeval. Ook de Onderzoeksraad voor de Veiligheid is ter plaatse om onderzoek te doen.

In de loop van de ochtend komt het onderzoek op gang, veel specialisten van de politie en Prorail zijn ter plaatse en doen onderzoek rondom de trein.

Vanuit de lucht is pas zichtbaar hoever de trein in het weiland terecht is gekomen.

Op het gemeentehuis in Voorschoten vond een persconferentie plaats. Wouter Koolmees (president-directeur NS), John Voppen (CEO ProRail), Nadine Stemerdink (burgemeester Voorschoten), Hans Zuidijk (algemeen directeur VRHM) en Marieke van den Bosch (sectorhoofd politie) stonden de pers te woord.

Na de persconferentie kwamen de burgemeester en de directeuren van de Prorail en de veiligheidsregio naar de rampplek om zich te laten bijpraten. Ook kwam Koning Willem-Alexander langs, hij heeft gesproken met enkele hulpverleners en nam hij een blik bij de ramptrein.

Cookievoorkeuren wijzigen