Regio – Bezoekers van deze website zullen vanaf 1 april minder nieuwsberichten gaan zien, dat zit zo. Vanaf die datum wil Jusititie Minister Dilan Yesilgöz het persalarm stoppen, dit heeft grote gevolgen voor 112HM en andere lokale, regionale en landelijke media.

Vanuit de ambulancezorg is het verzoek gekomen om het persalarm te stoppen. Volgens de ambulancezorg zou het inbreuk maken op de privacy van gedupeerde en tegen de AVG-wetgeving ingaan. Echter is in de AVG-wetgeving een journalistieke exceptie opgenomen, wat ons inziens genoeg is om het persalarm door te laten gaan. Het besluit om het persalarm te stoppen is voor alle lokale, regionale en landelijke media een zeer ernstige aantasting van de persvrijheid. Zonder persalarm kan de journalistiek de overheid niet meer controleren en geen verslag doen van calamiteiten en of zelfs rampen in uw buurt.

Minister Yesilgöz volgt het advies op van de landsadvocaat die schrijft dat het niet een politietaak is om de pers te informeren/alarmeren bij een calamiteit. Dit betekend dus dat journalisten er zelf maar moeten achter komen als er bijvoorbeeld een schietpartij of ernstig ongeval plaatsvindt. Echter staat er helemaal geen privacygevoelige informatie bij een melding zoals “Steekpartij Steenstraat Leiden, Ongeval met letsel A12 Waddinxveen of Persoon te water Rijnplein Alphen aan den Rijn”.  112HM.nl en andere media zijn uiteraard niet blij met het besluit van de minister. Door het stoppen van het persalarm worden wij niet op de hoogte gebrand van incidenten in uw regio. Dit zou betekenen dat u niet weet dat er in uw omgeving een schietpartij of ernstig ongeval heeft plaatsgevonden of dat er een horeca gelegenheid beschoten is.

Het gaat 112HM niet om het snel online zetten van beelden van bijvoorbeeld een dodelijke aanrijding, met het risico dat (directe) familieleden dit eerder via onze website of social media lezen dan dat zij door de politie zijn geïnformeerd. Wij overleggen bij ernstige calamiteiten vrijwel altijd met de politie over het publiceren van dit soort artikelen. Ook krijgen wij vaak verzoeken van nabestaanden en/of slachtoffers die graag beelden ontvangen van het ongeluk. Daar werken wij uiteraard altijd belangeloos aan mee.

Maar door het verdwijnen van het persalarm verdwijnen ook een hoop andere incidenten uit beeld, zoals criminele zaken waaronder overvallen en ram- en plofkraken. In plaats van een (beeld) verslag van het onderzoek zal er pas na uren of zelfs dagen een persbericht verschijnen van de politie. Hierdoor is er ook een kans dat er minder getuigen zich melden.

Als het persalarm daadwerkelijk stopt is er een kans dat deze website ophoudt met bestaan. Onze website kan bestaan door advertentie inkomsten, deze inkomsten worden gegenereerd door de vele bezoekers die onze website trekt. Als er geen nieuws-items zijn zullen de bezoekersaantallen ook terug lopen.

U kunt ons helpen!

112HM.nl heeft al jaren een WhatsApp-tiplijn, hier krijgen wij vaak nieuwstips op binnen van bijvoorbeeld politie-onderzoeken, inzetten van het arrestatieteam of een auto die te water is geraakt. Deze tips worden dus alleen maar belangrijker voor ons, en daarom vragen wij u als u iets nieuwswaardig ziet ons te contacten via WhatsApp via het nummer 0626923930. Uw tip is volledig anoniem en zal niet worden gedeeld met bijvoorbeeld de politie.

Hiermee zorgt u dat 112HM kan blijven voorbestaan en dat wij verslag kunnen blijven doen van calamiteiten.

 

Cookievoorkeuren wijzigen