De op 7 oktober gevonden vliegtuigbom in Hazerswoude-Rijndijk is op vrijdagmiddag op het Wassenaarse strand tot ontploffing gebracht.

Op die 7 oktober werd tijdens bodemonderzoek de 500 ponder gevonden. Die was bedoeld om de spoorlijn tussen Alphen en leiden te bombarderen. Ter plekke heeft de EOD de bom destijds onklaar gemaakt en werd er gewacht een goed moment om de bom te laten ontploffen. Volgens een woordvoerder van de brandweer was de grond in Hazerswoude te drassig vanwege het hoge grondwater, waarop er is gekozen om de bom in Wassenaar te laten ontploffen. Vrijdagochtend werd de bom weer opgegraven in Hazerswoude en door de EOD getransporteerd naar de Wassenaarse Slag.

Rond 13.00 uur werd de bom tot ontploffing gebracht onder toeziend oog van agenten, boa’s en de EOD. Ten tijde van de ontploffing was het strand afgesloten en mochten er ook geen vliegtuigen overvliegen, een drone van de politie hield de duinen in de gaten zodat er niemand in de buurt kon komen. Echter kostte het de EOD nog flink wat moeite om het strand te verlaten omdat hun vrachtwagen was weg gezakt, gelukkig was de graafmachine die de bom had ingegraven nog aanwezig en kon de vrachtwagen weggetrokken worden.

Foto’s Josh Walet

Cookievoorkeuren wijzigen