Waddinxveen – Drie woningen aan het Noordeinde in Waddinxveen zijn dinsdagavond ontruimd geweest nadat een bewoner een hoeveelheid van het type knalvuurwerk cobra 6 in een emmer water had gestopt. Agenten kwamen het vuurwerk op het spoor nadat in Rotterdam-Ommoord een jongen werd staande gehouden die het zware vuurwerk aan het afsteken was.

Verder onderzoek leidde uiteindelijk naar de woning van een vriend op het Noordeinde in Waddinxveen. De zes cobra’s waren door de bewoner inmiddels in een emmer met water gestopt met de gedachte dat het vuurwerk in het water niet meer gevaarlijk zou zijn. Juist doordat het karton wat rondom de projectielen zit water absorbeerde nam de gasvorming toe wat er voor had kunnen zorgen dat de cobra’s vlam vatten en daardoor ook exploderen.

Omdat in de cobra’s veel flitspoeder zit was er sprake van een explosieve massa en brachten de ondergedompelde cobra’s het nodige gevaar met zich mee: drie woningen moesten worden ontruimd.Een specialistisch bedrijf is na overleg met een explosievenverkenner en de Explosieven Opruimingsdienst ter plekke gekomen om het vuurwerk veilig te stellen en mee te nemen.

Na anderhalf uur was het gevaar geweken en konden de bewoners terugkeren naar hun woningen. Tegen de afsteker van het vuurwerk wordt net als tegen de jongen die het vuurwerk in zijn woning had een proces verbaal worden opgemaakt, zij zullen op een later moment een straf opgelegd krijgen in de vorm van een geldboete of een taakstraf.

Foto’s Joey Heijstek

 

 

 

 

Cookievoorkeuren wijzigen