GOUDA – Aan het begin van de nacht van dinsdag op woensdag is er brand uitgebroken in het pand van Gerritse IJzerwaren aan de Marconistraat in Gouda. Hierbij werd uiteindelijk opgeschaald naar zeer grote brand.

De politie werd aanvankelijk gealarmeerd voor een inbraakalarm, maar de agenten roken een brandlucht en waarschuwden de brandweer. Zij constateerde dat er inderdaad brand woedde in het pand en al snel werd opgeschaald naar middelbrand en binnen een paar minuten naar grote brand.

Aan het begin was er voornamelijk sprake van veel rookontwikkeling en kon men niet binnen geraken. Brandweerlieden zijn langere tijd bezig geweest om zichzelf toegang te verschaffen, maar dit werd mede bemoeilijkt door de hitte. Met behulp van de autoladder en de hoogwerker uit Capelle werd vanuit de lucht de situatie in kaart gebracht. Uiteindelijk ontstonden er gaten in het dak waardoor er zuurstof bij de brand kwam met als gevolg dat een vuurzee hoog boven het pand uittorende.

Hierop konden de echte bluswerkzaamheden beginnen en heeft men meerdere (toren)stralen ingezet om de brand te bestrijden. Ook waren er diverse explosies te horen, waaronder ook kleinere die waarschijnlijk het gevolg waren van de blikken verf die in het vuur verloren gingen. Het was op dat ook al duidelijk dat het pand niet meer te redden zou zijn en de brandweer zette in op behoud van naastgelegen panden.

De brandweer heeft in naastgelegen woonwijken de luchtkwaliteit gecontroleerd via meetteams. Er was een sterke brandlucht ruikbaar, maar er zou geen gevaar zijn voor de volksgezondheid. De oorzaak van de brand is nog onbekend.

Foto’s: Joey Heijstek, Rens den Oude & Thomas van Kekem

 

Cookievoorkeuren wijzigen