WADDINXVEEN – Even na 5 uur ’s ochtends is de brandweer opgeroepen voor een brand bij de Wagro aan de Tweede Bloksweg in Waddinxveen. Al snel werd er opgeschaald naar middelbrand en waren de vlammen en rook goed zichtbaar. Enige tijd later werd er verder opgeschaald naar zeer grote brand en GRIP 1. Dit had er mede mee te maken dat de rook, door de harde wind, bleef hangen en de wijk Zuidplas in trok.

Het betrof een brand in een grote hoop met groenafval. De brandweer had na aankomst moeite om het terrein op te komen; het toegangshek moest met het hydraulische gereedschap worden opengeknipt. Volgens de woordvoerder van de brandweer ging het om een strook van 5 bij 15 meter, met daarachter nog een hoop. Door deze grootte had de brandweer veel moeite om de brand te kunnen blussen. De brandweer zette twee dompelpompunits (groot water transport) in om alle bluswagens van water te kunnen voorzien. Vanwege de grote inzet van de brandweer gingen zowel de Tweede Bloksweg als de Beijerincklaan dicht. Waarschijnlijk moet de hele hoop uit elkaar getrokken worden om alles goed te kunnen blussen.

De rook/brand was ook goed te ruiken in de Vondelwijk, Bomenwijk, Groenswaard en Boskoop. Vanuit Bodegraven was ook de rook te zien. De oorzaak van de brand is onbekend, maar mogelijk dat dit te maken heeft met broei in de compost.

Meerdere korpsen uit de omgeving hebben geholpen bij de bestrijding en het aflossen voor het (na)blussen. Rond 10.30, 5½ uur na de eerste melding, werd er teruggeschaald naar GRIP 0.

Foto’s: Rob de Jong

Cookievoorkeuren wijzigen