GOUDA – Deze avond heeft een containerschip een aanvaring gehad met de spoorbrug op het Gouwekanaal in Gouda. Door de botsing heeft de spoorbrug flinke schade opgelopen en is er geen treinverkeer mogelijk. Prorail en de politie kwamen ter plaatse.

Een omstander had de aanvaring zien gebeuren. Het containerschip vaarde onder de spoorbrug door totdat de achterste rij containers te hoog bleek te zijn en tegen de spoorbrug knalde, het gevolg was een flinke knal en de spoorbrug zou een halve meter omhoog geknald zijn. Het schip kwam klem te zitten onder de spoorbrug maar kon er later toch volledig onderdoor varen waardoor de brug weer zakte. Volgens de ooggetuige kwam er nog geen minuut na de aanvaring een trein over de spoorbrug welke er wonder boven wonder zonder problemen overheen kon.

Het schip is na de aanvaring stil gaan liggen tussen de twee spoorbruggen in. De laatste rij containers welke in contact waren gekomen met de spoorbrug zijn er gehavend vanaf gekomen en zijn ook deels verschoven. Prorail heeft het treinverkeer van en naar Gouda stilgelegd en begon direct met het inspecteren van de spoorbrug. Bij de inspectie kwamen de specialisten van Prorail erachter dat ook de spoorbrug er flink gehavend vanaf is gekomen, de brug is op de fundatie flink verschoven en is ook aan de onderzijde beschadigd.

De politie riep de hulp van de brandweer in om aan boord te kunnen komen van het containerschip. De brandweer kwam met een boot ter plaatse waardoor de politie het schip op kon. De politie heeft een alcoholtest afgenomen bij de bemanning van het schip, resultaten hiervan zijn niet bekend. Ook heeft de politie met behulp van de brandweerboot foto’s gemaakt vanaf het water.

Omdat het containerschip niet tussen de spoorbruggen kon blijven liggen werd er geprobeerd om een brugwachter in te schakelen zodat de andere, niet beschadigde, spoorbrug omhoog kon gaan en het schip eronderdoor kon. Echter bleek dat niet mogelijk en werd er besloten dat het schip onder begeleiding van de politie onder de niet beschadigde spoorbrug kon varen.

Dit weekend werden er op beide spoorbruggen werkzaamheden verricht. De werkzaamheden waren net afgerond op de spoorbrug welke nu schade heeft opgelopen. Specialisten zijn nog altijd bezig om de schade goed in kaart te brengen voor herstel. Het kan nog een tijd gaan duren tot de schade hersteld is, tot die tijd is er geen treinverkeer mogelijk.

Update maandag 07:00 uur:

De NS laat weten dat er maandag tot minstens 18:30 uur minder treinen zullen rijden tussen Alphen aan den Rijn en Gouda vanwege herstelwerkzaamheden aan de spoorbrug.

Foto’s: Franklin Coenen & Ricardo Ernst

 

Cookievoorkeuren wijzigen