BERGAMBACHT – In de nacht van maandag 5 op dinsdag 6 juni rond 00:15 werden de hulpdiensten groots gealarmeerd voor een woningbrand met rietenkap aan de Benedenberg in Bergambacht. Direct werd er opgeschaald naar middelbrand. Brandweerposten van Bergambacht & Stolwijk en de gespecialiseerden rietenkap teams van brandweer Kockengen & Kamerik werden gealarmeerd.

De vlammen sloegen al uit het dak. De bewoners konden op tijd de woning verlaten. Een gealarmeerde ambulance heeft enkele personen gecontroleerd maar niemand hoefde verder behandeld te worden in de ambulance of in het ziekenhuis. Voor zover bekend is er verder ook niemand gewond geraakt.

Er werden direct diverse stralen hoge druk op de vlammen afgestuurd maar de brand, welke in de rietenkap woedde, greep snel om zich heen. Verder was het wachten op de gespecialiseerde brandweerteams uit regio Utrecht. Deze waren snel ter plaatse en klommen direct het dak op om het riet los te halen. Ondertussen werd ook geprobeerd het achterste deel van de woning te sparen, dit is uiteindelijk ook deels gelukt.  Ook van binnenuit werd het dak gesloopt om zo snel mogelijk bij de brandhaarden te komen. De brandweer wist te voorkomen dat het vuur oversloeg naar een kort naastgelegen woning, ook met rietenkap.

Rond half twee was de brand redelijk onder controle maar nog geen brandmeester. Dit gebeurde pas diep in de nacht. De brandweer zal nog minimaal de gehele nacht bezig zijn met de blus- en sloopwerkzaamheden. Ter ondersteuning en aflossing hiervan werden gedurende de nacht nog diverse brandweerposten gealarmeerd.

De woning zal grotendeels als verloren moeten worden beschouwd. Hoe de brand heeft kunnen ontstaan is nog niets over bekend.

Foto’s: Marco van Bemmel

Cookievoorkeuren wijzigen