SCHOONHOVEN – Vrijdagmiddag 26 mei rond 12:00 werden passerende politieagenten door een persoon aangesproken over verdachte omstandigheden bij de pinautomaat van de Rabobank aan het Lopikerplein in Schoonhoven. Al snel kwam de verdenking van een explosief in het pinautomaat.

Hierop werden de bedrijven in het pand boven de Rabobank direct ontruimd en werd de omgeving afgezet. Agenten van het Team Explosieven Verkenning (TEV) werden opgeroepen en onderzochten de automaat. Al snel alarmeerde de TEV medewerkers de EOD (Explosieven Opruimings Dienst) van defensie nadat duidelijk werd dat het hier om een explosief ging. Deze kwamen met spoed ter plaatse. Ondertussen werd de omgeving zeer ruim afgezet waardoor de N216 volledig werd afgesloten en een deel van de N210. Ook het Lopikerplein werd volledig afgesloten en mensen in omliggende gebouwen moesten binnenblijven.

De EOD ging in eerste instantie met hun explosievenrobot naar de pinautomaat toe om het explosief in alle voorzichtigheid uit het automaat te halen. Dit lukte echter niet waarna na enige tijd de robot weer terug werd gehaald. Een nieuw plan van aanpak werd besproken. Uiteindelijk heeft een medewerker van de EOD het explosief uit het automaat gehaald en meegenomen.

Hierna werd het explosief tot ontploffing gebracht op de rotonde van de N216 met het Lopikerplein & de Achterwetering. Even na 17:00 werd alles weer vrijgegeven. Gedurende het incident stonden brandweer en een ambulance uit voorzorg paraat.

Tips?:
Heeft u informatie die voor de recherche van belang kan zijn? Bel dan met de recherche van politiebureau Krimpenerwaard via 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem op telnr 0800-7000.

Foto’s: Marco van Bemmel, Franklin Coenen & Niels Bogaard

Cookievoorkeuren wijzigen