REEUWIJK – Vrijdagavond 19 mei startte de politie weer met een grote 100% controle op de Reeuwijksehoutwal in Reeuwijk. De controle begon rond 19:00 uur toen de parkeerplaats aldaar geheel was omgetoverd tot controle plaats. Enkele ANPR busjes namen positie in op de A12, A20 en N11 en scande van daar al het langsrijdende verkeer. Zo’n 25 motoragenten stonden vervolgens op de verschillende locaties klaar om bij een zogenoemde ‘hit’ het betreffende voertuig mee te nemen naar de controleplaats.

De ANPR ( Automatic NumberPlate Recognition ) scant automatisch alle kentekens en ziet wanneer er iets mis is met het betreffende voertuig. Dit kan zijn m.b.t. de technische staat, openstaande bekeuringen of belastingschuld, gesignaleerde inzittenden of gestolen voertuig. Kortom, alles wat bij de politie een belletje doet rinkelen ziet de ANPR.

Al snel na het starten van de controle stroomden de eerste voertuigen de controleplaats binnen en konden de circa 50 agenten op de controleplaats aan het werk. Ook de belastingdienst was weer van de partij en wanneer een auto de controleplaats op reed onderging de bestuurder eerst een alcoholtest, vervolgens ging de RDW de technische staat van het voertuig bekijken, achtereenvolgens lichtte de politie de bestuurder en het voertuig helemaal door en als je pech had mocht je vervolgens bij de belastingdienst aanschuiven.

Omdat de controle echt gebaseerd was op voertuigen waar mogelijk wat mis mee was, was het bijna bij ieder voertuig wel raak. Zo zijn er uiteindelijk zo’n 135 voertuigen daadwerkelijk gecontroleerd, zijn er personen aangehouden, goederen, wapen(s) en drugs en voertuigen in beslag genomen en wist de belastingdienst weer heel wat binnen te harken vanavond.

De inzittende van een bakwagen maakte het halverwege de avond nog even spannend. Tijdens de controle gaf hij een agent een duw en zette het op een lopen. Ver kwam hij echter niet, hoewel het al niet slim is om tussen zo’n 50 politiemensen ineens te gaan rennen is het al helemaal niet slim om daarbij een flinke sloot over het hoofd te zien. Een korte sprint waarbij een flinke plons het einde van zijn ontsnapping aankondigde. De man werd door zo’n tien toegesnelde agenten in de boeien geslagen en samen met zijn mede inzittenden naar het politiebureau vervoerd.

In een koffer welke in een auto lag werd een vuurwapen aangetroffen. Een speciale munitie onderzoeker is ter plaatse gekomen en heeft het wapen kort onderzocht en heeft het wapen meegenomen waar het later uitgebreid onderzocht zal worden. De auto waar het wapen in lag is ook in beslag genomen.

De uiteindelijke resultaten logen er dan om half twee vannacht, toen de controle eindigde, niet om. In totaal werden 18.000 voertuigen gescand door de ANPR wagens. Hiervan zijn 135 voertuigen door motoragenten naar de controleplaats begeleid. De belastingdienst nam bij deze controle 23 auto’s in beslag en heeft ter plaatse €92.000 aan belastingschuld geïnd.

De politie heeft zes voertuigen in beslag genomen. Drie vanwege openstaande boetes en de andere drie vanwege strafbare feiten. Twee personen zijn bekeurd voor het rijden onder invloed.

Er werd voor diverse overtredingen een proces-verbaal uitgeschreven:
2x Vanwege verlopen APK.
9x Gladde band.
2x Rijden zonder rijbewijs.
2x Geen verzekering.
4x Voor het niet tonen van het rijbewijs.
1x Vanwege een te brede lading en hiervoor niet de juiste spiegels en breedte aanduidingen hebben.

Ook werden er een aantal aanhoudingen verricht:
1x Voor het opgeven van een valse naam.
3x Voor verdenking van witwassen, waaronder de persoon die de benen nam maar al snel verloor.
2x Voor het bezit van een automatisch vuurwapen.

Al met al weer een zeer geslaagde controle met een goed resultaat. Dat deze herhaalt gaat worden is dan ook vrijwel zeker.

Foto’s: Rens de Haan & Marco van Bemmel
Video: Rens de Haan

Cookievoorkeuren wijzigen