ALPHEN AAN DEN RIJN – Zaterdagavond 21 januari oefende de Reddingsbrigade rond 19:30 ijsreddingen. De scenario’s speelde zich af aan de sloot langs de Aziëlaan ter hoogte van de Heemraad. Die dag hadden er al diverse kinderen en hun ouders uit de buurt geschaatst op het bevroren slootje. Naarmate de dag vorderde werd de kwaliteit van het ijs slechter en scheurde het. In de avond zakte diverse schaatsers door het ijs.

De aanwezige vrijwillige reddingswerkers van de Alphense Reddingsbrigade gingen met beschermende kleding op de te water geraakte slachtoffers af en brachten deze veilig aan de kant. Het bleek bijzonder slecht ijs wat gemakkelijk brak. Hier ondervond de hulpverlening hinder aan. Enkele slachtoffers lukte het met instructies van de hulpverleners op de kant te komen in een aantal gevallen was er letsel of onderkoeling waardoor deze slachtoffers uit het water gehaald moesten worden.

De Alphense Reddingsbrigade greep dit unieke moment aan om haar hulpverleners te trainen onder de werkelijke omstandigheden waarin dergelijke incidenten plaats vinden. Vaardigheden en kennis zijn op deze manier opgedaan in een realistische situatie. Ook de Leidse Reddingsbrigade zal een oefening houden net zoals vele andere brigades in de rest van Nederland.

Niet alleen in de zomer zijn de reddingswerkers actief. Gedurende het gehele seizoen worden ze ingezet. Gisteren ondersteunde de Alphense Reddingsbrigade de Dierenambulance bij de berging van een huisdier in de Rijn. Maar ook preventief zijn zij aanwezig bij diverse evenementen zoals onder andere de obstacle run, zomer spektakel aan het meer of de intocht van Sinterklaas.

De Alphense Reddingsbrigade is aangesloten bij Reddingbrigade Nederland en maakt deel uit van de Regio Voorziening Reddingsbrigade – Hollands Midden (RVR-HM). In dat verband word er samengewerkt met de brigades van Gouda, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Noordwijk en Waddinxveen. Via de RVR-HM is er samenwerking met de veiligheidsregio Hollands Midden en beschikking over een capaciteit van 120 vrijwillige lifeguards en 15 vaartuigen om als opschalingspartner de overige hulpdiensten te ondersteunen.

Wilt u meer weten over de Reddingsbrigade, wilt u ons ondersteunen of zelf hulpverlener worden, dan kunt u kijken op www.alphensereddingsbrigade.nl

Foto’s: Robin Schouten

Video: Sander Zijlstra

 

 

 

Cookievoorkeuren wijzigen