Hollands Midden - Misschien is het u opgevallen dat er al een aantal weken een sticker op de brandweervoertuigen geplakt is met daarop de tekst “brandweer in actie”. Brandweer Hollands Midden wil met deze sticker laten zien dat zij in staking is voor een beter CAO. Met de slogan “gun ons een fatsoenlijk pensioen voor het gevaarlijke werd dat wij 24/7 doen” willen de actieve brandweermensen, zij die uitrukken bij calamiteiten, aandacht vragen voor onder andere het uitblijven van een goede regeling van het (pre)pensioen, het verhogen van de AOW leeftijd en het afschaffen van de 20 jaar contracten.

 

De staking is half juli begonnen en zal tot na de zomervakantie duren. Dit betekent dat de brandweer alleen zal uitrukken bij Prio 1 en Prio 2 alarmeringen, de brandweer komt tijdens de staking dus niet meer voor een wateroverlast of een kat in de boom. Verder worden er op de kazerne geen extra werkzaamheden verricht en wordt er niet meer geoefend.

De brandweer eist een fatsoenlijke regeling, zo moet de maximale leeftijd in de uitrukdienst verlaagd worden van de nu geldende 62 jaar naar 59 jaar omdat het werk fysiek heel erg zwaar is, moet er een fatsoenlijk en zeker (pre)pensioen komen en een keuzemogelijkheid tot deeltijdwerken. Ook streeft de brandweer naar een inkomensgarantie bij afkeuring vanaf 50 jarige leeftijd, een eerlijke risicodeling bij een stijging van de AOW-leeftijd, het recht hebben op doorwerken in een (niet-)bezwarende functie en een reparatie van het inkomensgat, pensioengat en AOW- gat voor inactieven. Ook wil de brandweer van de 20 jaar contracten af. Mensen die nu worden aangenomen bij de beroepsbrandweer krijgen nu een contract van 20 jaar, dit houdt in dat wanneer de 20 jaar verstreken is men weg moet bij de brandweer en ander werk moet gaan zoeken, dit terwijl er niets is geregeld dat perspectief biedt op een plek terug in de arbeidsmarkt.

De staking is nu al enkele weken gaande en vandaag werd er een actiedag georganiseerd van 13:00 tot 17:00 uur. De brandweerposten Gouda, Leiden en Alphen aan den Rijn gingen vandaag dus naar buiten om de burger te informeren over wat de stakingen inhouden en waarom deze staking gaande is. Ook werd er gevraagd de petitie te ondertekenen. Op de Markt in Gouda stonden verschillende brandweervoertuigen opgesteld en konden kinderen en volwassenen als brandweerman/vrouw op de foto, ook kon er in de brandweervoertuigen gekeken worden. De brandweer hoopte op deze manier een zo’n groot mogelijk publiek te bereiken om de petitie te ondertekenen.

Mocht u niet in de gelegenheid zijn geweest om één van de locaties te bezoeken waar de brandweer aanwezig was maar wilt u toch de petitie onderteken? Dan kunt u de petitie ook online tekenen op: https://brandweervrhm.petities.nl/

Foto’s locatie Gouda: Franklin Coenen

DSC_0009 (Kopie)DSC_0035 (Kopie) DSC_0013 (Kopie) DSC_0014 (Kopie) DSC_0015 (Kopie) DSC_0016 (Kopie) DSC_0018 (Kopie) DSC_0020 (Kopie) DSC_0021 (Kopie) DSC_0022 (Kopie) DSC_0024 (Kopie) DSC_0027 (Kopie) DSC_0032 (Kopie) DSC_0033 (Kopie) DSC_0039 (Kopie) DSC_0042 (Kopie) DSC_0044 (Kopie) DSC_0045 (Kopie) WhatsApp Image 2016-08-12 at 17.09.09

Cookievoorkeuren wijzigen