NOORDWIJK – Zaterdag 4 juni vond de tweejaarlijkse Veiligheidsdag op de Koningin Wilhelmina Boulevard in Noordwijk plaats. Deze is zeer goed bezocht.

Verschillende hulpdiensten en hulpinstanties hadden een plek waar deze konden laten zien we ze doen en konden de bezoekers dit ook ondervinden. Bij de brandweer van Noordwijk was bijvoorbeeld een deur te knippen, een brandje te blussen en konden bezoekers in een ingerichte woonkamer brandgevaren vinden. Door middel van demonstraties liet de jeugdbrandweer zien wat deze konden. Op het strand stond de KNRM samen met de reddingsbrigade. Rond 14:45 landde de Search And Rescue (SAR) helikopter op de boulevard, dit trok veel bekijks. Bezoekers konden deze helikopter vervolgens van dichtbij bekijken.

De hulpdiensten hebben vervolgens omstreeks 15:15 uur een demonstratie gegeven van een frontale botsing met beknelling. Hierbij hebben alle hulpdiensten laten zien wat de taken waren tijdens een frontale botsing. Het scenario was dat er één persoon gereanimeerd moest worden en dat er twee personen bekneld zouden zitten. Bij het groene voertuig is gekozen om de deur eruit te knippen, bij het rode voertuig moest het dak eraf om het slachtoffer te bevrijden. Nadat dit was gedaan was de demonstratie afgelopen en konden de bezoekers het strand op voor de volgende demonstratie, namelijk de demonstratie van de KNRM en de SAR helikopter. Een bemanningslid van de SAR helikopter haalde een slachtoffer op vanaf de boot, dit gebeurde met een lier.

De Belgische helikopter is helaas niet doorgekomen, dit mogelijk vanwege de weersomstandigheden. Over twee jaar is er weer een veiligheidsdag in Noordwijk.

Foto’s: Menno Plug

Cookievoorkeuren wijzigen