Warmond – Zaterdag 16 april is er op de Kagerplassen met de grensgemeentes Warmond, Kaag en Sassenheim een grote rampenoefeningen gehouden waarbij 17 reddingseenheden van de Nationale Reddingsvloot van Reddingsbrigade Nederland hebben deelgenomen.

Daarnaast werkte zo’n 100 hulpverleners van Reddingsbrigades en Brandweer Hollands Midden samen met figuranten en lotusslachtoffers aan de oefening genaamd ‘Keerpunt’. Ook kwam een SAR-helikopter assisteren bij de oefening. De deelnemende Reddingsbrigades komen uit diverse regio’s van het land; Hollands-Midden, Haaglanden, Rotterdam-Rijnmond, Zuid-Holland Zuid en Midden-West Brabant.

Het scenario dat werd gespeeld is dat in de nacht van 15 op 16 april er feitelijke alarmering van de Nationale Reddingsvloot plaatsvond, omdat de keersluis in de Zijl het heeft begeven. Reddingsbrigade Nederland was al opgeschaald en de reddingseenheden waren al in vooralarm gezet. De polders rondom de Kagerplassen lopen vol met water. Tot overmaat van ramp is partyboot ‘Boot 10’ met feestende menigte ruw vastgelopen op een ondergelopen stuk weiland. Er zijn verschillende gewonden. Het gebied en partyboot moeten worden geëvacueerd, het weer dreigt steeds verder te verslechteren. Aan de Reddingsbrigade de taak om bijstand te verlenen met de Nationale Reddingsvloot en de mensen uit het gebied te gaan evacueren via het water. Halverwege de evacuatie ontstaat er brand aan boord van de partyboot. De mensen raken in paniek en willen zo snel mogelijk van boord. Tijdens deze evacuatieoefening stond samenwerking en communicatie centraal.

Wat de oefening ‘Keerpunt’ bijzonder maakt is dat per 2017 de financiering door het ministerie van Veiligheid en Justitie word stopgezet. Op het moment is er nog geen duidelijkheid over de overeenstemming met de veiligheidsregio’s om deze financiering voort te zetten. De Nederlandse Reddingsbrigade zal eind dit jaar met deze grote taak moet stoppen áls hierover voor eind mei aanstaande geen duidelijkheid is. De Nederlandse Reddingsbrigade voert deze taak al decennia lang uit en zo waren zij aanwezig tijdens de grote overstromingen in 1953, 1960, 1993, 1995 en 1998. Nog compleet onduidelijk is hoe er vanaf 2017 grote aantallen mensen gered of geëvacueerd moeten worden bij een (dreigende) overstroming als de Reddingsbrigade moet stoppen. Dit bijzondere verhaal geeft de oefening ‘Keerpunt’ nog een extra bijzondere lading.

 Foto’s: Koen Jongen | District 16
IMG_4473 (Kopie) IMG_4513 (Kopie) IMG_4542 (Kopie) IMG_4560 (Kopie) IMG_4564 (Kopie) IMG_4580 (Kopie) IMG_4602 (Kopie) IMG_4615 (Kopie) IMG_4631 (Kopie) IMG_4400 (Kopie) IMG_4403 (Kopie) IMG_4404 (Kopie) IMG_4711 (Kopie) IMG_4687 (Kopie) IMG_4703 (Kopie) IMG_4717 (Kopie) IMG_4739 (Kopie) IMG_4748 (Kopie) IMG_4768 (Kopie) IMG_4807 (Kopie) IMG_4833 (Kopie) IMG_4848 (Kopie) IMG_4869 (Kopie) IMG_4874 (Kopie)

Cookievoorkeuren wijzigen