Gouderak – Tegen de avond om 17:40 uur werd de brandweer van post Gouderak gealarmeerd voor een wateroverlast aan het Middelblok in Gouderak, ongeveer een half uur later werden er meerdere brandweer eenheden gealarmeerd voor hetzelfde adres.

Ter plaatse bleek dat het waterpeil van de Hollandse IJssel erg hoog was en hierdoor liepen kelders en tuinen van aangrenzende woningen aan zowel de Middelblok als de Kattendijk vol water. De brandweer heeft direct verschillende pompen ingezet om zo het water terug te kunnen pompen in de Hollandsche IJssel. Bij de Kattendijk heeft de brandweer niets hoeven doen.

Terwijl de brandweer druk bezig was met het bedwingen van het water kwamen verschillende instanties zoals Rijkswaterstaat en de Officier van Dienst Bevolkingszorg ter plaatse om de schade op te nemen en om te bekijken wat voor verdere maatregelen er getroffen konden worden. Het is sinds november 2015 al de derde keer dat de rivier overstroomt, voor die tijd gebeurde het nooit.

De Hollandse IJssel is een getijdenrivier en hierdoor schommelt het waterpeil bij eb en vloed, hoe het waterpeil ineens zo omhoog kon schieten is onbekend maar het heeft er al meerdere keren voor gezorgd dat de woningen die aan de Hollandse IJssel gevestigd zijn overlast krijgen door het hoogstaande water. Deze avond was rond 18:10 uur het hoogste waterpeil, naar verwachting zou het waterpeil om deze tijd stijgen naar 1.75m boven NAP. Dit werd echter 2.26m boven NAP. Dit is dusdanig hoog dat het water de tuinen van diverse woningen inliep.

Het Hoogheemraadschap had eerder deze week zandzakken bezorgt bij bewoners, deze hebben het meeste water tegengehouden waardoor de kelders niet tot aan de top gevuld werden met water. De bewoners willen het Hoogheemraadschap gaarne deze weg hartelijk bedanken voor hun inzet.

Toen het water weggepompt was en de kelders weer droog waren, kon de brandweer haar spullen inpakken en retour kazerne. Tijdens het incident heeft de brandweer zelf het verkeer geregeld.

Foto’s: Marco van Bemmel & Franklin Coenen

DSC_0414 (Kopie) DSC_0418 (Kopie) DSC_0424 (Kopie) DSC_0436 (Kopie) DSC_0444 (Kopie) DSC_0447 (Kopie) DSC_0449 (Kopie) DSC_0450 (Kopie) DSC_0453 (Kopie) DSC_0455 (Kopie)Middelblok GDK (1) [112HM] Middelblok GDK (4) [112HM] Middelblok GDK (10) [112HM] Middelblok GDK (11) [112HM] Middelblok GDK (27) [112HM] Middelblok GDK (29) [112HM] Middelblok GDK (30) [112HM] Middelblok GDK (31) [112HM] Middelblok GDK (33) [112HM]

Cookievoorkeuren wijzigen