Gouda – Zeven weken voor aanvang van de kerst gaf teamchef Hans Blaauw aan helemaal klaar te zijn met al die woninginbraken, het moest stoppen en liever gisteren als vandaag. Nog maar kort de tijd dus lange dagen werd er gesproken over hoe de woninginbraken tegen te gaan. Veel politiemensen werden gevraagd hun kerst thuis op te geven. Kosten nog moeite werden gespaard in de aanloop naar de kerst. De politie wilde nul inbraken, de politie was het zat! En daar.. Daar was dan BASTA!

Zo werd de burger er bij betrokken en gevraagd bij verdachte situaties 112 te bellen. Een beveiligingsbedrijf ging op pad en keek mee in de Goudse wijken. En natuurlijk 112HM die de volledige periode heeft mee gedaan. Voornamelijk om alles in beeld te brengen en zo veel mogelijk via Social Media naar buiten te brengen. Alles om u op de hoogte te houden maar ook om u te waarschuwen. We zijn met zijn allen die woninginbraken zo zat en willen hier eveneens met zijn allen toch wat aan doen?

Nu was de BASTA actie in het leven geroepen voor de kerstdagen waarbij zaterdag op zondag nacht het project werd afgesloten voor het resultaat. Echter is Basta zo goed bevallen dat de politie heeft aangekondigd er mee door te gaan. Niet altijd even opvallend als tijdens de kerst maar er mee door gaan doen ze.

Het resultaat waarbij de kerst Basta is afgesloten staat voorlopig op één inbraak. We gebruiken bewust het woord helaas niet want hoe vervelend we die ene inbraak ook vinden, we zijn enorm trots dat het bij één is gebleven en geen tientallen zoals voorgaande jaren. We hebben er met zijn allen super hard voor gewerkt en het resultaat mag er zijn.

Daarom is ook besloten Basta voor te zetten. De maakt de politie nu standaard gebruik van lokwoningen. Dit zijn normaal uitziende woningen maar wanneer er ingebroken wordt, gaat er direct een signaal naar de meldkamer. Zo hoopt men inbrekers heterdaad aan te kunnen houden. Ook gaan er veel onopvallende eenheden de wijken in. Zoals we al zeiden: Niet zo opvallend meer als dat u ons gezien heeft maar aanwezig is de politie zeker weten. De actie Basta is heel preventief gericht geweest maar vanaf nu gaat men op jacht naar de echte boeven.

“Inbrekers, we komen u halen!” en “Inbrekers, we gaan u vinden” blijven van kracht. De politie zet alle beschikbare middelen in om woninginbraken tegen te gaan!

3 dagen politiewerk:

Maar hoe zagen die drie dagen tijdens de kerst er nu precies uit? Zoals eerder gezegd gaven veel politiemensen hun kerstdiner thuis op en sloten aan bij het BASTA team. Met zo veel mankracht was het gemakkelijk met veel opvallende eenheden de straat op te gaan en met blauwe, groene en zoeklichten door de straten te rijden. Gouda in het licht zetten was de bedoeling. Poortjes werden afgezocht en de aandacht werd getrokken. Zo kwam ook de politiehelikopter en gebruikte zijn zoeklicht boven Gouda om aandacht te trekken voor het doel waar iedereen voor werkte. Zo werden de hele periode ook auto’s aan de kant gezet en personen gecontroleerd. Continu kleine verkeerscontroles op allerlei plekken in Gouda.

Uiteraard tussen deze preventieve zaken door waren er ook nog echte meldingen. Meldingen de op 112 werden doorgegeven waar de politie enorm blij mee is. Verdachte situaties waar de politie binnen 1 minuut ter plaatse was, een melding heterdaad inbraak waar nog geen twee minuten later een wijk volledig was afgesloten, kortom: U maakt het verschil door de telefoon te pakken en zonder enige aarzeling 112 te bellen. De politie gaat er dan heel snel zijn!

Zo zijn er deze drie dagen ook een aantal aanhoudingen verricht. Zo hield de politie donderdag een jongen aan voor het stelen van een lokfiets in de binnenstad en vrijdag een jongeman in de vogelbuurt die zich niet hield aan zijn wijkverbod en zijn avondklokregeling en vrijdag op zaterdagnacht werd een man aangehouden op de Componistenlaan voor het om vier uur in de nacht over straat fietsen met gereedschappen die voor inbraak gebruikt kunnen worden. Ook kwam er donderdag nog een melding mogelijk heterdaad inbraak op de Gedenklaan in Gouda maar dit bleek een bewoner die onder invloed van alcohol zijn ruit stuk had geslagen om binnen te komen. Meneer was zijn sleutels kwijt.

Vrijdag, 1e kerstdag, was het wat drukker dan kerstavond. Veel verdachte situaties. maar gelukkig werd er veel gebruik gemaakt van zowel de inbraaktelefoon als 112 waardoor de politie overal snel ter plaatse kon zijn. Vaak bleek het gelukkig loos of kon de politie direct weer hun gezicht laten zien waardoor een eventueel misdrijf werd voorkomen.

Zaterdag 2e kerstdag kwam het bericht dat er één inbraak ontdekt was maar we gingen door, we wilden de nul, het werd er één maar meer dan dat mochten het er niet worden dus iedereen weer de straat op. Ook nu kwamen er weer wat meldingen met o.a. verdachte situatie doorheen en één melding heterdaad inbraak. Bleek voornamelijk loze meldingen, gelukkig!

Tussen door werden woningen die opgegeven waren voor het woning vakantie project bekeken en goed in de gaten gehouden.

Ook werden er veel voertuigen en personen gecontroleerd om te kijken wie nu precies wat in de wijk deed. Op de Meerburgstraat werd een auto met twee mannen gecontroleerd waarna deze beide, niet helemaal zonder verzet, zijn aangehouden voor het in bezit hebben van een nog onbekende hoeveelheid drugs. De politie heeft deze zaak in onderzoek.

Tegelijkertijd werd een een persoon aangehouden op verdenking van mishandeling in het Campanile Hotel.

Diep in de nacht een nog iets wat heftigere melding. Een man was in Bodegraven met ruzie van huis gegaan en dreigde zichzelf iets aan te doen. Ruim een uur werd overal naar de man gezocht en uiteindelijk werd hij nabij zijn woning aangehouden.

Op de valreep van de nachtdienst nog een telefoontje uit de binnenstad. Een massale vechtpartij tussen 40 man bij de Woodies aan de Zeugstraat was de melding. Ter plaatse werd er niet meer gevochten maar was er wel één persoon gewond geraakt, hiervoor kwam een ambulance ter plaatse.

En zo kwam er een einde aan drie diensten Basta. Een mooie periode waar iedereen vol enthousiasme gewerkt heeft. Wij, 112HM, zijn ook blij onderdeel te zijn geweest van deze campagne.

De belangrijkste zaken tijdens de campagne hebben we u verteld. Hieronder volgt het foto en video verslag. Hierbij zullen we af en toe nog wat toelichting geven.

Als laatste willen we u nog één keer meegegeven: De politie is veel op straat aanwezig, altijd, opvallend en onopvallend. Ziet u iets verdachts u wordt er ingebroken, belt u dan direct met 112 en help om het gespuis van straat te halen!

Politie Gouda benadrukt nog eens alle inwoners van Gouda en omstreken enorm dankbaar te zijn voor hun medewerking op welke wijze dan ook!

En op onze beurt bedankt 112HM de politie van Gouda en alle meewerkende collega’s enorm voor de fantastische samenwerking!

Foto’s: Rens de Haan, Franklin Coenen, Lars van der Toorn en Marco van Bemmel

 

Preventief aanwezige politiehelikopter boven Gouda:BASTA Lars (6)BASTA Franklin (1) BASTA Franklin (2)BASTA Lars (4) BASTA Lars (5)

Controle van voertuigen en personen:BASTA Rens (1) BASTA Rens (2) BASTA Rens (3)BSTA Marco (1) BSTA Marco (2)BASTA Franklin (3) BASTA Franklin (6) BASTA Franklin (7) BASTA Franklin (8) BASTA Franklin (13) BASTA Franklin (14)BASTA Lars (15)BASTA Lars (16)

Controle verdachte situatie:BASTA Lars (1)

Controle eveneens verdachte situatie: BASTA Lars (2) BASTA Lars (3)

Controle donkere woning, inbraaksporen van vorige inbraak waren nog zichtbaar:BASTA Lars (7) BASTA Lars (8)

Verdachte situatie Vogelbuurt, één aanhouding inzake schending wijkverbod en avondklok:BASTA Franklin (9)BASTA Lars (17) BASTA Lars (18) BASTA Lars (19)

Melding gestolen lokfiets, fietsendief binnen tien minuten aangehouden: BASTA Franklin (10) BASTA Rens (4) BASTA Rens (5) BASTA Rens (6)

Controle kelderboxen op gestolen goederen, drie gestolen fietsen aangetroffen: BASTA Rens (7) BASTA Rens (8) BASTA Rens (9)

Een overenthousiaste buurtbewoner, wij zagen hem eerder als zwartrijder: BASTA Rens (10)

Aanhouding; man fietst met inbrekerswerktuig rond om 4:00 uur ’s nachts  BASTA Rens (11) BASTA Rens (12) BASTA Rens (13) BASTA Rens (14) BASTA Rens (15)

Verzamelen voor veegacties; Zet Gouda in het lichtBASTA Lars (10) BASTA Lars (11) BASTA Lars (12) BASTA Lars (13) BASTA Rens (16)

Insluiten en controleren van mogelijk verdacht voertuig: BASTA Rens (17) BASTA Rens (18) BASTA Rens (19) BASTA Rens (20)

Verdachte situatie voertuig, bij controle aanhouding 2 personen inzake Opiumwet:BASTA Franklin (11) BASTA Rens (21) BASTA Rens (22) BASTA Rens (23) BASTA Rens (24) BASTA Rens (25) BASTA Rens (26) BASTA Rens (27) BASTA Rens (28) BASTA Rens (29) BASTA Rens (30) BASTA Rens (31)

Melding mishandeling Campenile hotel, één persoon aangehouden:BSTA Marco (3)BSTA Marco (4)

Melding vernieling voertuigen, één persoon ging er vandoor maar werd al snel gevonden, bleek uiteindelijk mee te vallen:BSTA Marco (5)BSTA Marco (6)BSTA Marco (7)BSTA Marco (8)

Melding verdachte situatie, twee personen in geparkeerd voertuig. Ter plaatse bleek het geen heterdaad maar een hete daad. Geadviseerd om dit elders te gaan doen:BASTA Marco (12) BASTA Marco (13)

Zoeken naar mogelijk suïcidaal persoon, vertrokken vanaf huis na ruzie, uiteindelijk gevonden en aangehouden:BASTA Lars (14)BSTA Marco (9) BSTA Marco (10)

Melding massale vechtpartij in Goudse binnenstad, 40 man zou knokken voor de Woodies op de Zeugstraat. Eén gewonde, geen aanhoudingen:BASTA Franklin (12) BASTA Rens (32) BASTA Rens (33) BASTA Rens (34) BASTA Rens (35) BASTA Rens (36) BASTA Rens (37)

Zondagmorgen 7:00:
Einde van drie nachtdiensten!
Resultaat: Tevreden Gouwenaren:
BASTA Marco (14)

Cookievoorkeuren wijzigen