Gouda – Blauwe zwaailichten door de wijk, een harde stem via de megafoon, uniformen in de poortjes en tuinen en nog veel meer zaken trokken woensdagavond de aandacht van menig Gouwenaar.

De politie is de woninginbraakmeldingen spuugzat en gaat dag in dag uit de wijken in. Opvallend en onopvallend verspreiden tientallen agenten zich door de wijken op zoek naar inbrekers. Onopvallend om daadwerkelijk inbrekers op te sporen. Het opvallende gedeelte is preventief bedoelt. De politie wil zo veel mogelijk de aandacht trekken om preventief aan het werk te kunnen met woninginbraken. Buurtbewoners worden bijvoorbeeld gevraagd zich te melden bij de tent die op meerdere plekken in Gouda stond en waar advies gegeven werd over inbraak. Daarnaast probeert de politie met hun actie men er bewust van te maken hoe snel een inbraak gepleegd is.

Ook ging de politie met hulp van studenten van het ID college in Gouda op pad om in poortjes de poortdeuren te checken. Was de poortdeur niet vergrendeld? Dan kon men rekenen op een tuin vol mensen om aan te tonen hoe snel ze binnen kunnen zijn.

Daarnaast werden op allerlei plekken in Gouda wegen afgesloten en werden personen aangesproken en/of geïnformeerd over de actie. Daarnaast werden auto’s van binnen bekeken en moesten bestelbusjes aan de achterkant even open.

Daarnaast zijn er leegstaande woningen doorzocht op eventuele opbergplaatsen voor gestolen goederen en werd in Gouda een avond georganiseerd voor hondenbezitters om verdachte situaties te herkennen.

Kortom: Aan alle kanten werkt de politie keihard om een inbraakvrije kerst tegemoet te gaan want juist tijdens de feestdagen is het vaak raak. Maar de politie kan het niet alleen, de politie heeft uw hulp keihard nodig. Daarom is het zo verschrikkelijk belangrijk dat wanneer u een verdachte situatie ziet u DIRECT 112 belt! Twijfelt u er aan of het wel verdacht genoeg is om 112 te bellen? Bel dan 112 om te vragen of het verdacht genoeg is. Kortom: Ook bij twijfel belt u 112!! Wanneer u 0900-8844 belt is de politie wellicht te laat bij u waardoor potentiële inbrekers wellicht aan de aandacht van de politie ontsnappen.

Nu krijgen wij ook veel vragen: Waarom zo uitgebreid in de media? Die inbrekers kijken nu wel uit… Juist! En dat is de bedoeling. Dat we het zo groot aankondigen is omdat de actie preventief is. Dit betekend dat we mensen er bewust van willen maken hoe makkelijk een inbraak soms gepleegd is. De berichten die we posten moet je ook met een glimlach lezen. Natuurlijk is het goed als er echt inbrekers gepakt worden maar het is beter om de hele inbraak te voorkomen en dat is wat we willen.

Dat er nu gecommuniceerd wordt met en over Gouda is omdat we na overleg tot overeenstemming zijn gekomen de actie hier te volgen maar de politie is overal preventief aanwezig. De tips zijn dan ook niet alleen voor de Goudse bevolking maar voor iedereen.

Natuurlijk kennen we de opmerkingen “altijd te laat” “als je belt komen ze niet” “bij ons in dorp zijn ze nooit” maar niets is minder waar. Ze proberen wel op tijd te zijn, ze proberen wel te komen en in het dorp zijn ze ook maar u ziet ze lang niet altijd.

Kortom: De actie is gericht op het voorkomen van inbraken en wij zijn er bij om te laten zien dat de politie wél met uw meldingen aan de gang gaat!

Vragen? Stel ze gerust onderaan bij ‘reacties’.

Foto’s: Rens de Haan, Marco van Bemmel & Lars van der Toorn
Video: Rens de Haan


BASTA Campagne (1) BASTA Campagne (2) BASTA Campagne (3) BASTA Campagne (4) BASTA Campagne (5) BASTA Campagne (6) BASTA Campagne (7) BASTA Campagne (8) BASTA Campagne (9) BASTA Campagne (10) BASTA Campagne (11) BASTA Campagne (12) BASTA Campagne (13) BASTA Campagne (14) BASTA Campagne (15) BASTA Campagne (16)BASTA Campagne (17) BASTA Campagne (18) BASTA Campagne (19) BASTA Campagne (20) BASTA Campagne (21) BASTA Campagne (22) BASTA Campagne (23) BASTA Campagne (24) BASTA Campagne (25) BASTA Campagne (26) BASTA Campagne (27) BASTA Campagne (28) BASTA Campagne (29)BASTA Campagne (30) BASTA Campagne (31) BASTA Campagne (32) BASTA Campagne (33) BASTA Campagne (34) BASTA Campagne (35) BASTA Campagne (36) BASTA Campagne (37) BASTA Campagne (38) BASTA Campagne (39) BASTA Campagne (40) BASTA Campagne (41) BASTA Campagne (42) BASTA Campagne (43) BASTA Campagne (44) BASTA Campagne (45) BASTA Campagne (46)

Cookievoorkeuren wijzigen