Noordwijk – De politie kreeg vanmiddag rond vier uur melding dat er een object was gevonden door wandelaars bij de Duindamseslag in Noordwijk ter hoogte van paal 25. Bij bezichtiging van de explosieven verkenner vond men dat het object veel weg had van een zeemijn uit de Tweede Wereldoorlog en dus werd de explosieven opruimingsdienst ingeschakeld.

De ronde ‘bal’ is door de politie geruime tijd bewaakt in afwachting van de EOD, de EOD moest van ver komen en arriveerde wat later in de avond. Bij aankomst heeft de EOD het object grondig onderzocht. Het kusthulpverleningsvoertuig van KNRM-post Noordwijk stond samen met een shovel paraat voor het geval men de zeemijn zou gaan ruimen. Na onderzoek van de EOD bleek echter dat het niet om een zeemijn ging maar om een tank voor samengeperste lucht van een Duitse V1 raket uit de Tweede Wereld Oorlog. De tank is vermoedelijk eerder vandaag aangespoeld op het strand, dit na ruim 70 jaar op de bodem van de Noordzee te hebben gelegen.

De politie heeft hierop de tank ingeladen in de strandjeep en meegenomen naar het bureau, vermoedelijk krijgt de tank een plekje in het museum!

Foto’s: Menno Plug

 Onderstaande illustraties via: http://www.strijdbewijs.nl/

Cookievoorkeuren wijzigen