Leiden – De politie kreeg deze morgen een melding dat er een dreiging van een schietpartij zou zijn gericht aan meerdere / onbekende faculteiten van de universiteit in Leiden. Wat de dreiging precies inhoudt is nog onbekend maar de politie neemt de zaak hoog op.

Direct werd het gebouw voorzien van meerdere politie eenheden, agenten in kogelwerende vesten bewaken de ingang van de school.

De dreiging zou binnen gekomen zijn via social media. Politie onderzoekt dit ondertussen.

Update 10:45

De woordvoerder van de politie bevestigt dat er een dreiging via Social Media is geweest die gericht is op meerdere faculteiten van de universiteit. Ontruimen zou niet nodig zijn en onderzoek in de school is ook niet niet van toepassing. Politie is bij meerdere gebouwen uit voorzorg ter plaatse.

Update 11:10:

Politie is aanwezig op zowel de Rapenburg als de Einsteinweg in Leiden uit voorzorg bij de universiteiten. Inmiddels is ook politie ter plaatse in het centrum van Den Haag bij de universiteit. Er zouden meerdere dreigingen zijn geuit waarin men spreekt over een schietpartij. De berichten zouden zijn geplaatst op een plek voor dreigementen aldus de woordvoerder van de universiteit. Welke plek hiermee bedoeld wordt en in welke taal de berichten zijn geplaatst kon men niets over zeggen.

Update 11:25

Politie lijkt inzet af te schalen en de scholen met minder personen te bewaken.

Update 11:40

Dreiger lijkt boos te zijn op de hele wereld. Wanneer u klikt op de volgende link komt u uit op het forum waar de dreiging plaats vond. Hier leest u de gehele conversatie m.b.t. de dreiging: KLIK HIER

Update 11:50

Op onderstaand toegevoegde foto’s zijn ook vreemde gaten te zien in de ruiten van de universiteit. Wat dit voor gaten zijn is nog onbekend. Ook hier politie bewaking. Inmiddels is bevestigd dat deze gaten er al zaten door het gooien met bierflesjes. Deze hadden niets met de dreiging te maken.

Update 12:10

Bij de meeste gebouwen van de universiteit is de politie inmiddels vertrokken, dreiging voorbij?

Update 12:15

Politie bevestigt dat dreiging voorbij is. Alle agenten verlaten de universiteiten. Volgens de politie is er geen inzet van politie meer nodig. Onderzoek gaat uiteraard door.

Update 22:00

De dreiger heeft opnieuw van zich laten horen. Zo postte hij op het forum opnieuw een bericht. Eerder liet hij op het forum weten om 6 oktober om 10:05 het vuur te openen in of op de universiteit. Nu plaatst hij dat zijn eerste bericht ‘slechts een waarschuwing’ was. De politie heeft de zaak erg hoog en is druk bezig met onderzoek.

 

Wanneer er meer informatie bekend is over de achtergrond van de dreiging zal dit bekend gemaakt worden.

Foto’s: Koen Jongen – District 16

Dreiging Leiden (1) Dreiging Leiden (2) Dreiging Leiden (3) Dreiging Leiden (4) Dreiging Leiden (5) Dreiging Leiden (6) Dreiging Leiden (7) Dreiging Leiden (8) Dreiging Leiden (9) Dreiging Leiden (10) Dreiging Leiden (11) Dreiging Leiden (12) Dreiging Leiden (13) Dreiging Leiden (14) Dreiging Leiden (15) Dreiging Leiden (16) Dreiging Leiden (17)

Onderstaand is het eerste bericht wat hij heeft geplaatst op een Amerikaans Forum:

Dreiging

En hierbij zijn tweede bericht:

CQo-tesVAAAF1Ec.jpg large

Cookievoorkeuren wijzigen