Sassenheim – Gisteren vonden er in Sassenheim de regionale brandweer vaardigheidstoetsen plaats, negen teams hadden zich ingeschreven en streden aldaar tegen elkaar.

De teams welk meededen (in volgorde van deelname) waren:

1: Brandweerpost Voorhout

2: Het Sterrenteam – medewerkers uit diverse korpsen

3: Brandweerpost Leimuiden

4: Brandweerpost Oegstgeest

5: Brandweerpost Valkenburg

6: Brandweerpost Noordwijkerhout

7: Brandweerpost Nieuwkoop

8: Brandweerpost Katwijk

9: Brandweerpost Lisse

Het scenario tijdens deze wedstrijden was als volgt; De brandweer werd opgeroepen voor een melding ”Assistentie politie op de Teijlingerlaan 69A Sassenheim” eenmaal ter plaatse stond de wijkagent bij een pand welk word gekraakt en hij wilde aldaar naar binnentreden maar de deur was geblokkeerd en er was geen andere doorgang mogelijk. De sfeer was onrustig en de ‘krakers’ gooiden met voorwerpen naar elkaar en de hulpdiensten.

De brandweer zaagde vervolgens een gat in de deur zodat men naar binnen kon treden maar men moest wel voorzichtig zijn want er lag een persoon voor de deur! Zodra dat gat erin zat ging het van kwaad naar erger, één van de krakers had binnen een bus met brandbare vloeistof in een kachel gegooid en deze ontplofte. De kraker vloog hierbij in brand en viel van de tweede verdieping op het dak van de begane grond. Door de ontploffing viel de kachel om en vloog ook de naastgelegen trap in brand, dit was de enige toegang en uitweg naar deze verdieping. Binnenin het pand op de eerste verdieping stond een hennep-plantage, en woedde de brand op de trap naar de tweede verdieping. De tweede verdieping was gevuld met rook en er was dus brand bij de trap en ervoor waar de kachel was omgevallen. Eén van de krakers probeerde nog een vluchtweg te vinden maar raakte bevangen door de rook en lag ergens op de grond, voor de brandweer de taak de brand te blussen en dit slachtoffer te vinden. Ook lag er nog een slachtoffer bovenop het dak, deze was met de ladder omhoog gevlucht en raakte eenmaal buiten op het dak buiten bewustzijn geraakt.

Het was dus een hectisch scenario waarbij de teams snel moesten schakelen tussen diverse situaties en hiernaar moesten handelen. De ladderwagen van brandweerpost Lisse was de gehele dag aanwezig om alle teams te ondersteunen bij hun inzet. Nadat alle negen teams hadden gestreden deze dag van 8 uur s’morgens tot vijf uur s’middags ging de jury van het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité (ABWC) de punten optellen en verzamelde de teams zich op de kazerne van Sassenheim. Voor elke ploeg was er een prijs met een foto waarop het team stond en ook werden er prijzen uitgereikt aan de beste aanvalsploeg, de beste waterploeg, de beste pompbediende en de beste bevelvoerder.

De burgemeester van Teylingen, Carla Breuer, sprak de teams toe en reikte de prijzen uit, de uitslagen van alle prijzen waren als volgt;

1: Het Sterrenteam -  De beste waterploeg, de beste pompbediende en de beste bevelvoerder

2: Brandweerpost Oegstgeest – De beste aanvalsploeg

3: Brandweerpost Katwijk

4: Brandweerpost Valkenburg

5: Brandweerpost Voorhout

6: Brandweerpost Lisse

7: Brandweerpost Nieuwkoop

8: Brandweerpost Noordwijkerhout

9: Brandweerpost Leimuiden

Het sterrenteam en brandweerpost Oegstgeest zijn door naar de finale en strijden later deze maand tegen elkaar. Nadat de prijzen waren uitgereikt kon men gaan genieten van een warme avondmaaltijd in de kazerne en kon er nog even lekker nagepraat worden met de diverse collega’s!

Foto’s: Devin Waasdorp Uitgebreide video volgt vanavond / morgen!


Cookievoorkeuren wijzigen