Brand NWT (24)Noordwijkerhout, 8 juni 2015

Zondag op maandagnacht kwam er bij de alarmcentrale een melding binnen van een brand in een afvalloods aan de Schippersvaartweg in Noordwijkerhout. De melding kwam rond kwart over twee binnen. Direct werden meerdere eenheden van brandweer Noordwijkerhout ter plaatse gestuurd. De brand bleek te woedden in een loods waar afval opgeslagen ligt.

Bij de afvalverwerker, Meeuwenoord, was zover bekend niemand in de loods aanwezig ten tijde van de brand. De brand woedde precies in het midden van de loods, in een stapel met bedrijfsafval. Dat brandende afval zorgde dan ook voor een flinke rookwolk welke zuidwaarts werd gedreven.

 

Om half drie werd opgeschaald naar het sein Grote brand. Hierdoor kwamen andere korpsen, zoals Noordwijk, Sassenheim, Waddinxveen, Rijnsburg en Leiden, het korps van Noordwijkerhout assisteren bij het bestrijden van de brand. Brandweer post Rijnsburg kwam met het grootschalig watertransport ter plaatse. Deze is uiteindelijk niet ingezet.

Bestrijding van de brand was lastig, aangezien de berg precies in het midden van de grote loods stond. Medewerkers van het bedrijf zijn uit bed gebeld om te assisteren met kranen van het bedrijf. Met behulp van de grijpkranen wordt het afval uit de loods gehaald, afgeblust en hierna buiten de loods gelegd.

Brandweer post Valkenburg kwam ter plaatse om metingen te verrichten naar mogelijke gevaarlijke stoffen. De bij brand vrijkomende rook is altijd gevaarlijk. Gezien in de afvalberg niet duidelijk is wat voor stoffen er precies tussen liggen heeft de brandweer gemeten naar eventuele andere (extra) gevaarlijke stoffen in de rook.

De rook trok over enkele gemeentes in onze regio. Onder andere uit Wassenaar, Rijnsburg en Voorhout kwamen enkele klachten van een penetrante brandlucht op straat. Bij de brand zijn geen gewonden gevallen. Een ambulance stond ten tijde van het incident stand-by.

Rond half 6 werd het sein brandmeester gegeven en konden de resten afgeblust worden. Dit zal nog een lange tijd in beslag gaan nemen gezien dit, in samen werking met de grijpkranen, een tijdrovende klus is.

Item later geplaatst in verband met technische storing in de website.

Bron: Katwijk Actueel

Foto’s: Robert van Voorst

Brand NWT (1) Brand NWT (2) Brand NWT (3) Brand NWT (4) Brand NWT (5) Brand NWT (6) Brand NWT (7) Brand NWT (8) Brand NWT (9) Brand NWT (10) Brand NWT (11) Brand NWT (12) Brand NWT (13) Brand NWT (14) Brand NWT (15) Brand NWT (16) Brand NWT (17) Brand NWT (18) Brand NWT (19) Brand NWT (20) Brand NWT (21) Brand NWT (22) Brand NWT (23)  Brand NWT (25) Brand NWT (26) Brand NWT (27) Brand NWT (28) Brand NWT (29)

Cookievoorkeuren wijzigen