De hulpdiensten werden vandaag gealarmeerd voor een ongeval met een trein aan de Zaalbergweg in Leiden. Een persoon zou zijn aangereden door een trein.
Ter plaatse bleek zich een bizar voorval te hebben plaats gevonden: De intercity van Utrecht naar Leiden reed veertig meter over een vrouw heen, zonder dat zij ook maar een schrammetje opliep.
Het gebeurde rond 10.30 uur voor het station Leiden Lammenschans, vlakbij de spoorwegovergang bij de Kanaalweg.
Dat bevestigt de politie. De vrouw wilde zelfmoord plegen, maar bedacht zich op het laatste moment. Ze ging in de lengte tussen de rails liggen, waardoor de trein over haar heen reed. De vrouw is naar de crisisopvang gebracht en ook het treinpersoneel krijgt speciale zorg.
Triest bericht
De machinist en conducteur gaan in eerste instantie uit van het ergste. ,,Een triest bericht’’, begint de conducteur zijn omroepbericht. ,,We hebben iemand onder de trein.’’ De intercity die om 10.40 uur in Leiden zou zijn aangekomen, moet blijven staan. De hulpdiensten rukken uit.
In de coupés reageren reizigers geschokt. Een man slaat een hand voor de mond en scholieren bespreken met elkaar hoe erg ze het vinden. Sommigen gaan staan wanneer er iemand van de hulpdiensten langs loopt. Hier en daar bellen mensen dat ze later op hun werk zijn.
Na een minuut of tien komt de conducteur weer in de lucht. Met ongeloof in zijn stem meldt hij dat degene die onder de trein terecht is gekomen, het heeft overleefd. ,,We kunnen niet direct doorrijden, want de machinist kan niet verder.’’
Opgelucht
Even later gaat de conducteur alle coupés door om te controleren of het goed gaat met iedereen. Hij vertelt over de vrouw die tussen de rails is gaan liggen. ,,Dit heb ik nog nooit meegemaakt’’, zegt hij tegen de reizigers. ,,Ik heb meer dan tien jaar in een speciaal team van de NS gezeten dat om gaat met dit soort dingen. Maar dit is voor mij de eerste keer dat iemand het overleeft. We zijn heel erg opgelucht.’’
De conducteur is niet erg geschrokken, zo stelt hij bezorgde treinreizigers gerust. Ook de machinist niet, die heeft met de conducteur in hetzelfde team gezeten. Na ongeveer drie kwartier stil staan, mag de trein zijn weg vervolgen. Via het omroepbericht laat de conducteur weten dat de vrouw naar de crisisopvang wordt gebracht.
,,Onze excuses voor het ongemak’’, voegt hij eraan toe. ,,We wensen u veel sterke en een goede dag toe.’’
Bron: Leidsch Dagblad