Persoon te water (9)Leiden, 2 februari 2014

In het water van de Oude Singel in Leiden is maandagochtend het stoffelijk overschot van een man aangetroffen. Het slachtoffer is inmiddels geborgen. Volgens de politie lijkt het na het eerste onderzoek niet te gaan om een misdrijf.

Het stoffelijk overschot is gevonden door een voorbijganger. De Oude Singel is tijdens het onderzoek gedeeltelijk afgesloten geweest. Inmiddels is de straat weer vrijgegeven.

Roodwitte linten, overal politie en, natuurlijk, dat lugubere beeld van een stukje jas dat boven water steekt – het levenloze lichaam van de eigenaar er nog in. Ondanks de soms striemende hagel en regen is het deze maandagochtend reden voor mensen om te blijven kijken. Vanwege de nabijheid van de daklozenopvang denken veel omstanders wel te weten wat er gebeurd is. Iets verderop staat een bankje waar vaak daklozen zaten met een biertje. ,,Er stond ook nog een biertje en een agent maakte met zijn hand een uitglijbeweging”, zegt een Leidse die naar de berging staat te kijken.

Inderdaad krijgt het bankje speciale aandacht van de politie. Nadat het lichaam op de kant is, wat tot verbazing van de omstanders enkele uren duurt, speurt de politieduiker ook de bodem nog even af tussen vindplaats en het bankje. Voor de zekerheid, zegt een agent. ,,Het is een plaats met veel daklozen, dus je houdt daar natuurlijk rekening mee.’’

,,Alweer één in de gracht? Dat is de zoveelste al. Volgens mij al vijf in de afgelopen twee jaar’’, zegt een jongedame op een scooter tegen een vriendin. ,,Maar ja, het is natuurlijk zó gebeurd. Er staat geen hekje of zo. Je glijdt uit, stoot je hoofd aan de rand en daar ga je.’’

De aandacht aan de overkant van het water verbaast de politie niet. En dat vrijwel iedereen aan het fotograferen en het filmen is, daarbij heeft de politie zich ook wel neergelegd. Zo gaat dat nu eenmaal en ze zijn wel wat gewend. Eén man zoeken ze wel even op in de nabijgelegen garage. Hij wordt wel even aangesproken op zijn filmgedrag, of eigenlijk meer om hem erop te wijzen dat het misschien niet de meest geschikte activiteit is om te ondernemen met een peuter aan de hand.

Maar wie het ook is, daar in het water, en wat er ook gebeurd is, de omstanders hebben te doen met de nabestaanden. ,,Of hij nou is uitgegleden, gezopen had of is geduwd… je zal het bericht thuiskrijgen’’, zegt een van hen. ,,En ik vind het ook sterk van die agenten, hoor’’, zegt een man. ,,Als dat je werk is? Voor geen tienduizend per maand doe ik dat.’’

Informatie: Leidsch Dagblad

Persoon te water (1) Persoon te water (2) Persoon te water (3) Persoon te water (4) Persoon te water (5) Persoon te water (6) Persoon te water (7) Persoon te water (8) Persoon te water (11)

Cookievoorkeuren wijzigen