Brand Raadhuisstraat BAT (10)Bergambacht, 28 oktober 2014

Even over acht uur vanavond werd brandweerpost Bergambacht gealarmeerd voor een dakbrand in het gemeentehuis aan de Raadhuisstraat in diezelfde plaats. Ter plaatse bleek dat een overbuurman een oranje gloed en rook had waargenomen vanaf het gemeentehuis.

Op dat moment vond er een raadsvergadering plaats die zojuist geopend was door de burgemeester. Toen er rook waarneembaar was in het pand en er een sterke brandlucht werd geroken werd direct door de dienstdoende BHV’er en tevens ook brandweerman het pand ontruimd.

Bij aankomst van de brandweer stonden alle raadsleden al netjes buiten en werd direct een binnenaanval gedaan. De brandweer schaalde uiteindelijk op naar middelbrand en wist het vuur al snel onder controle te krijgen.

Zo leek het althans allemaal… want bovenstaand scenario was van te voren al helemaal uitgedacht door de collega’s van Kees, brandweerman van Bergambacht en Bode van het gemeentehuis. Kees gaat binnenkort na 24 jaar trouwe vrijwillige dienst met pensioen en de brandweer van Bergambacht zou de brandweer van Bergambacht niet zijn als zij hier niet op een ludieke manier mee om zou gaan. Met een lampje werd een oranje gloed geënsceneerd en met een emmertje gloeiende kolen werd nog snel even een brandlucht veroorzaakt.

Ergens hoopte Kees natuurlijk, toen alle toeters en bellen de straat in kwamen, dat dit een leuke verzonnen actie van zijn collega’s was. Maar toen Kees naar boven keek en het stookhok van het Gemeentehuis in brand zag staan, kreeg hij toch wel de kriebels in zijn maag. Toen na een minuut of tien Kees met een brede lach een hand van de bevelvoerder kreeg wist hij hoe laat het was. De raadsleden en Kees zelf konden de actie wel waarderen.

Uiteindelijk is iedereen binnen nog even aan de koffie gegaan en werd Kees toegesproken. Een borreltje voor alle raadsleden was de goedmaker van de brandweer voor alle schrik die was ontstaan.

Overigens werd niet alleen Kees bedankt voor al zijn inzet maar ook de Burgemeester werd toegesproken. Dit was namelijk zijn laatste Raadsvergadering voordat hij vertrekt naar Hillegom. Beide hebben de actie van de Bergambachtse brandweermannen als erg leuk ervaren.

Uiteraard was 112HM op de hoogte van de actie maar hebben wij tot het bericht einde oefening kwam mee gespeeld in het scenario van een ‘echte brand’ Dit om het allemaal zo echt mogelijk te laten lijken.

Foto’s & Video: Rens de Haan

De “Brandstichter” werd nog net gespot!

Brand Raadhuisstraat BAT (1) Brand Raadhuisstraat BAT (2) Brand Raadhuisstraat BAT (3)Brand BAT (1) Brand Raadhuisstraat BAT (4) Brand Raadhuisstraat BAT (5) Brand Raadhuisstraat BAT (6) Brand Raadhuisstraat BAT (7) Brand Raadhuisstraat BAT (8)Brand BAT (2) Brand Raadhuisstraat BAT (9) Brand Raadhuisstraat BAT (11)Brand BAT (4)Brand BAT (3) Brand Raadhuisstraat BAT (12) Brand Raadhuisstraat BAT (13) Brand Raadhuisstraat BAT (14) Brand Raadhuisstraat BAT (15) Brand Raadhuisstraat BAT (16)Brand BAT (5) Brand Raadhuisstraat BAT (17) Brand Raadhuisstraat BAT (18) Brand Raadhuisstraat BAT (19)Brand BAT (6) Brand Raadhuisstraat BAT (20) Brand Raadhuisstraat BAT (21)

 

Cookievoorkeuren wijzigen