Bezetting tweede kamer (2)Den Haag, 6 / 7 oktober 2014

De politie is vanavond omstreeks half tien massaal ter plaatse gegaan bij de Tweede Kamer in Den Haag. Demonstranten zouden onaangekondigd het gebouw hebben bestormt en bezet. Alle ‘late dienst surveillanten” van de oude politie regio Hollands Midden zijn inmiddels ook die kant op gestuurd om hun collega’s van Haaglanden te assisteren.

De demonstranten zouden Koerden zijn die protesteerden tegen de belegering van het Noord-Syrische dorp Kobani door terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Volgens de politie is er nog niemand opgepakt, ”maar dat gaat wel gebeuren”.

De politie is in gesprek gegaan met de Koerdische demonstranten. Volgens de politie, die massaal aanwezig is bij het gebouw, is er geen sprake van wanordelijkheden.

De demonstranten zijn niet voorbij de detectiepoortjes zijn gekomen, waar een pasje voor nodig is.

Ze zijn niet van plan te vertrekken voordat de Noord-Syrische stad Kobani is bevrijd. Dat scandeerden ze nadat een demonstrant zijn mededemonstranten toesprak.

Hij meldde dat op de Koerdische tv te zien was dat een aanval door IS-strijders op Kobani was afgeslagen, waarbij honderden IS-strijders om het leven zouden zijn gekomen. Deze informatie werd door de menigte met luid gejuich begroet.

Op het moment van bestormen waren er voor zover bekend geen zittingen van de Kamer. Eerder op de dag vroeg bijna de gehele oppositie opheldering van het kabinet over de situatie in Kobani. Dat antwoord zou nog maandagavond moeten komen.

De politie adviseert mensen om niet maar het Plein te gaan.

Aandacht

Een van de demonstranten zei in het programma Pauw telefonisch dat de demonstratie bedoeld is om aandacht te vragen voor de situatie in de Noord-Syrische stad Kobani die (gedeeltelijk) door de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) is belegerd. ”Velen hebben daar familie”, zei de vrouw. ”We willen een stem laten horen aan de Nederlandse Tweede Kamer.”

Volgens berichten op social media vinden er over de hele wereld gelijksoortige protesten plaats onder de naam #Twitterkurds. In heel Europa protesteren ze bij parlementsgebouwen en op luchthavens.

Er zijn betogingen bij de regeringsgebouwen in Wenen en Bern. Ook zijn demonstraties op de luchthavens van Brussel, Kopenhagen en Stockholm. Ook in Berlijn verzamelden zich Koerdische betogers.

Van Bommel 

SP-Kamerlid Harry van Bommel is maandagnacht standby voor een gesprek met de Koerdische demonstranten. Hij zit in een politie-auto in de buurt van het plein waar de demonstratie gaande is.

Hij zegt dat er om hem gevraagd is door de demonstranten. Van Bommel heeft buitenlandse zaken in zijn “pakket”.

Het is nog de vraag of hij daadwerkelijk met de demonstranten gaat praten. “Mogelijk wordt dat toch kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg”, aldus Van Bommel.
Istanbul

In Turkije zijn naar verluidt duizenden Koerden de straten opgegaan om te protesteren tegen de situatie in Kobani. Op Twitter zijn foto’s te zien van protesten in de Turkse hoofdstad Ankara. Er staan auto’s in brand.

De politie zou de menigte met waterkanonnen en traangas uiteen proberen te drijven.

 

Update politiebericht:

Den Haag – Maandagavond 6 oktober ontstond om 21.40 uur een spontane demonstratie op het Plein in Den Haag. Omstreeks 01.35 uur werd de actie beëindigd.

Omstreeks 21.40 uur wisten ruim 100 vermoedelijk Koerdische demonstranten het Tweede Kamergebouw aan het Plein binnen te komen. Door alert optreden van beveiligers en agenten kon worden voorkomen dat de demonstranten verder het Tweede Kamergebouw in konden gaan. De groep werd tegengehouden in de centrale hal. Politieagenten die met meerdere eenheden snel ter plaatse waren, konden voorkomen dat demonstranten het gebouw binnen konden gaan. Hierna werd het complex afgesloten en ging de politie in gesprek met de aanwezige demonstranten. Nadat een delegatie van de demonstranten had gesproken met Ttweede Kamervoorzitter mevrouw Van Miltenburg, verlieten rond 01.40 uur de aanwezige demonstranten het Tweede Kamercomlex  Het vertrek verliep in goede orde en er deden zich geen ongeregeldheden voor. De politie hield toezicht bij het vertrek en verdere aanwezigheid van de demonstranten op het Plein. Omstreeks 02.10 uur waren de laatste demonstranten vertrokken.

Bron: NU.nl

Foto’s: Persbureau Marofer

Bezetting tweede kamer (1) Bezetting tweede kamer (3) Bezetting tweede kamer (4) Bezetting tweede kamer (5)Tweede kamer (1) Tweede kamer (2) Tweede kamer (3) Tweede kamer (4) Tweede kamer (5) Tweede kamer (6) Tweede kamer (7) Tweede kamer (8) Tweede kamer (9) Tweede kamer (10) Tweede kamer (11) Tweede kamer (12) Tweede kamer (13) Tweede kamer (14) Tweede kamer (15) Tweede kamer (16) Tweede kamer (17) Tweede kamer (18) Tweede kamer (19) Tweede kamer (20) Tweede kamer (21) Tweede kamer (22) Tweede kamer (23)

Cookievoorkeuren wijzigen