Krimpen aan den IJssel, 15 juli 2014
Aan het begin van de avond werden de hulpverleners in Krimpen aan den IJssel opgeroepen voor een melding “oefening gebouwenbrand” aan de Schaardijk in de deze gemeente. Al heel snel werd de melding opgeschaald naar middel en zelfs grote brand, waardoor ook de korpsen van Krimpen aan de Lek, Capelle aan den IJssel  en Ouderkerk aan den IJssel deel konden nemen aan de groot opgezette gezamenlijke oefening.
Het gehele scenario speelde zich af op het terrein van “Hollandia” , een grote staalfabriek die aan het water gelegen is. Er werd niet alleen deelgenomen door de diverse brandweerkorpsen, maar ook door verschillende politie-eenheden, en ambulanceteams.  Voor het levensecht nabootsen van de slachtoffers werden veel vrijwilligers en zogenaamde “lotusslachtoffers” ingezet.  Een gedeelte speelde zich buiten af, maar ook binnen in één van de grote bedrijfshallen werd uitvoerig geoefend. Volgens het draaiboek zou er een auto met radioactief materiaal van achteren aangereden zijn door en ander voertuig, waarna beide auto’s tegen de buitenwand van een pand tot stilstand kwamen. Hierbij brak zowel in de naaste omgeving van de voertuigen als in het pand brand uit. De bestuurder van de voorste auto wist op eigen kracht het voertuig te verlaten en is in de buurt in elkaar gezakt, de bijrijder en de bestuurster van de andere auto zaten bekneld. In de brandende loods bevonden zich nog ca. twaalf mensen die niet meer in  staat waren het pand op eigen kracht te verlaten.
Voor de gealarmeerde brandweerkorpsen de taak om alle betrokkenen in veiligheid te brengen en over te dragen aan de ambulance verpleegkundigen voor verdere behandeling. Â Tevens werd er geoefend met diverse soorten blusmateriaal, zoals bijvoorbeeld de open- water slangen van maar liefst 15 cm doorsnede. Met deze slangen is het mogelijk om bluswater aan te voeren van af, zoals het woord al zegt, open water, in dit geval de rivier waaraan het terrein van Hollandia gelegen is. Â Na enkele uren waren alle branden geblust, slachtoffers bevrijdt en verzorgd en kon men alle materiaal weer inpakken en terugkeren naar de kazernes.
Zoals al eerder gezegd, een groot deel van de  slachtoffers die zichtbaar zijn op de  foto’s zijn lotusslachtoffers, alle zichtbare verwondingen zijn met schmink aangebracht om alles meer dan levensecht te laten lijken. Tevens zijn deze personen zo getraind, dat ze zich gedragen zoals een echt slachtoffer zich zou gedragen in deze noodsituatie. Dit om voor de hulpverleners  zo realistisch mogelijke en leerzame omstandigheden te creëren.
Foto’s : Sylvia van Straalen