Treinincident Moordrecht (2)Moordrecht / Gouda, 7 juli 2014

Een afsluiting van de Goudse Poort in Gouda die er voor zorgt dat Gouda’s drukste punt (op- en afrit A12) slecht begaanbaar is, zorgt al voor een enorme verkeerstoename en drukte op de Middelweg in Moordrecht. Nadat er vanmiddag nabij de Vijfde Tochtweg in Moordrecht ook nog eens een incident met een trein plaats vond, bleek de chaos compleet.

Al enkele dagen is de Goudse poort ter hoogte van de fietstunnel afgesloten in verband met werkzaamheden. Al het verkeer wat normaal hier Gouda binnen komt of uit gaat moet nu via een andere route. Deze route is óf via de Goudse Poort – N452, of Henegouwerweg/Rotonde voormalige carpoolplaats. De Middelweg / Provincialeweg – N456 in Moordrecht is de omleidingsroute.. Ondanks dat het overal ruim van te voren staat aangegeven, levert dit zowel in de ochtend- als in de avondspits, enorme vertragingen op rondom de Goudse Poort.

Omstreeks vier uur deze middag kwamen nabij de Vijfde Tochtweg / Provincialeweg – N456 in Moordrecht een trein en een persoon met elkaar in botsing op een spoorwegovergang. De trein is direct in de remmen gegaan en kwam op de spoorwegovergang van de Vijfde Tochtweg tot stilstand. Omdat de trein precies op de sensoren stond van de spoorwegovergang bij de Middelweg (pleisterplaats), gingen deze spoorbomen dicht en niet meer open. Het verkeer kon vanaf dat moment dus Gouda aan deze kant niet meer binnen rijden dan wel verlaten. Al snel was er een gigantische verkeerschaos ontstaan en verkeer kwam aan alle kanten stil te staan. De Provincialeweg N456 en N207, Industriegebied en brug Coenecoop waren in korte tijd van doorgaande wegen veranderd in parkeerplaatsen. De gemiddelde autobestuurder zat voor zijn gevoel geheel opgesloten in de stad en kon nagenoeg geen kant meer op.

Toen de hulpdiensten ter plaatse kwamen bij het incident op het spoor in Moordrecht werd al snel duidelijk dat voor het slachtoffer niets meer gedaan kon worden. De man of vrouw is na de klap van de trein op slag dood. De politie heeft het plaatse delict afgesloten en heeft de (technische) recherche ter plaatse gevraagd. Deze hebben onderzoek gedaan op het spoor en op de spoorwegovergang waar het ongeval gebeurde. De brandweer heeft nog kunnen assisteren bij het evacueren van de treinpassagiers. Ook kwam prorail met meerdere voertuigen ter plaatse.

De politie heeft haar onderzoek in volle gang en de persvoorlichting kon nog niet vermelden of dit wel of niet om een ongeval gaat. Vaak wordt bij een aanrijding tussen een trein en een persoon al snel gedacht aan suïcide maar in dit geval kan dit, nogmaals, niet bevestigd worden.

Tijdens de chaos op de weg botste er bij de Julianasluis in Gouda nog drie auto’s op elkaar en op de A20 bij afslag Moordrecht (richting Rotterdam) botste er vier auto’s op elkaar. Ook dit kwam de voortgang in het verkeer niet ten goede. De afrit Moordrecht vanuit Rotterdam werd afgesloten om de verkeersdrukte bij de pleisterplaats een halt toe te roepen. Ook kon het verkeer al snel alleen nog maar vanuit Gouda de spoorwegovergang passeren en niet meer vanaf de andere kant. Politie, Rijkswaterstaat, calamiteitendienst en verkeersregelaars van KD-Verkeer hebben zoveel mogelijk geprobeerd voor een goede doorstroming te zorgen. Het verkeer bij de Middelweg werd in goede banen om de spoorwegovergang geleid waarna er weer wat beweging in het verkeer kwam. Rond kwart voor zes was de politie klaar met het onderzoek waarna de trein zijn weg met een andere machinist kon vervolgen. Nadat de trein weg was, gingen de spoorbomen automatisch weer omhoog waarna alle files konden gaan oplossen en dit ook vrij snel het geval was. Even later werd ook het treinverkeer tussen Rotterdam en Gouda weer in normale werking gesteld.

Incident A20 Moordrecht zal in volgend item te zien zijn.

Foto’s: Rens de Haan

Treinincident Moordrecht (1) Treinincident Moordrecht (3) Treinincident Moordrecht (4) Treinincident Moordrecht (5) Treinincident Moordrecht (6) Treinincident Moordrecht (7) Treinincident Moordrecht (8) Treinincident Moordrecht (9) Treinincident Moordrecht (10) Treinincident Moordrecht (11) Treinincident Moordrecht (12) Treinincident Moordrecht (13) Treinincident Moordrecht (14)

 

Cookievoorkeuren wijzigen