1e Ongeval A12 Bodegraven (4)Bodegraven, 28 juni 2014

De hulpdiensten werden deze middag gealarmeerd voor een ongeval op de A12 bij Bodegraven. Eenmaal ter plaatse waren twee motorrijders met elkaar in aanraking gekomen waarna er één daarvan hard ten val kwam. De motorrijder raakte ogenschijnlijk zwaar gewond waarna ook de traumahelikopter werd gealarmeerd.

Het slachtoffer is gestabiliseerd door de ambulancedienst van Hollands Midden en deze werd geassisteerd door, al dan niet toevallig ter plaatse gekomen, ambulancedienst uit de regio’s Rotterdam Rijnmond en Utrecht. Ook werden zij even later geassisteerd door het Mobiel Medisch Team, ter plaatse gekomen per traumahelikopter. Het slachtoffer werd per wervelplank op de brancard gelegd waarna deze met spoed werd afgevoerd naar het ziekenhuis. Ten tijden van het ongeval is er maar één rijstrook open geweest.

Tijdens de afhandeling van het eerste ongeval, stopten er ineens allerlei bestuurders van auto’s, welke aangaven dat iets terug op de A12 nog een ongeval gebeurd was. De hulpdiensten gingen met spoed die kant op waarna bleek dat een motorrijder was aangereden door een auto. Getuigen verklaarde dat de auto ineens uit de file kwam en de afgekruiste rijstroken opreed omdat de vrouw schijnbaar dacht dat daar weer gereden mocht worden. Toen ze uit de file weg stuurde zag ze een motorrijder over het hoofd waarna deze werd geraakt en ten val kwam. De motorrijder zat samen met zijn vrouw op de motor. De ambulancedienst was in dit geval dichtbij en kon snel te hulp schieten. Ook het MMT kwam naar het tweede ongeval om te assisteren. Al snel bleek dat de motorrijders geen verwondingen hadden die in een ziekenhuis behandeld moesten worden en zij mochten hun weg vervolgen. Ook de berger was al achterruit gereden en wilde de voertuigen gaan opladen.

Terwijl het tweede ongeval bijna was afgehandeld, werd bij het eerste ongeval de enige open rijstrook even stil gezet om de lifeliner te laten op stijgen. Terwijl voorbij rijdende automobilisten bij het tweede ongeval goed op het ongeval lette en niet voor zich reden ze met een te hoge snelheid op de ontstane file af, de meeste konden dit nog net goed laten aflopen met een noodstop maar al snel ging het wel fout, een auto botste hard op zijn voorganger. Hierbij kon ongeval nummer drie worden geregistreerd. Al snel bleek dat er geen gewonden bij dit ongeval waren en de voertuigen werden snel aan de kant gezet.

Omdat de berger nu ineens wel heel veel voertuigen moest afvoeren, riep hij assistentie van een collega op. Terwijl die collega onderweg was, speelde het noodlot zich voor de vierde maal af, twee auto’s botsten op elkaar waarmee ongeval nummer vier op de kaart stond. Omdat er door die vierde ongeval hard geremd werd, botste er iets verderop nogmaals twee auto’s op elkaar, dit was ongeval nummer vijf, binnen twee uur, op 500 meter afstand.

Uiteindelijk bleef de teller staan op vijf ongevallen, 3 betrokken motorrijders, 7 betrokken auto’s en één afgevoerd slachtoffer. Totaal waren bij de aanrijdingen ook zo’n zeven kinderen betrokken. Sommige waren erg geschrokken en deze werd gerust gesteld met een traumabeer.

Omdat er bijna drie uur lang maar één rijstrook open was op de A12, stond er in de top een file van zo’n 10 kilometer in de richting van Den Haag. Zo nu en dan werd er ook nog een automobilist uit de rij getrokken die het fotograferen met zijn mobiele telefoon belangrijker vond dan het vasthouden van zijn stuur.

Foto’s: Rens de Haan & Pieter Louw

Eerste ongeval:

1e Ongeval A12 Bodegraven (1) 1e Ongeval A12 Bodegraven (2) 1e Ongeval A12 Bodegraven (3)  1e Ongeval A12 Bodegraven (5) 1e Ongeval A12 Bodegraven (6) 1e Ongeval A12 Bodegraven (7) 1e Ongeval A12 Bodegraven (8) 1e Ongeval A12 Bodegraven (9) 1e Ongeval A12 Bodegraven (10) 1e Ongeval A12 Bodegraven (11) 1e Ongeval A12 Bodegraven (12) 1e Ongeval A12 Bodegraven (13) 1e Ongeval A12 Bodegraven (14) 1e Ongeval A12 Bodegraven (15) 1e Ongeval A12 Bodegraven (16) 1e Ongeval A12 Bodegraven (17) 1e Ongeval A12 Bodegraven (18) 1e Ongeval A12 Bodegraven (19) 1e Ongeval A12 Bodegraven (20) 1e Ongeval A12 Bodegraven (21) 1e Ongeval A12 Bodegraven (22) 1e Ongeval A12 Bodegraven (23)

Tweede ongeval:

2e Ongeval A12 Bodegraven (1) 2e Ongeval A12 Bodegraven (2) 2e Ongeval A12 Bodegraven (3) 2e Ongeval A12 Bodegraven (4) 2e Ongeval A12 Bodegraven (5) 2e Ongeval A12 Bodegraven (6) 2e Ongeval A12 Bodegraven (7) 2e Ongeval A12 Bodegraven (8) 2e Ongeval A12 Bodegraven (9)

 

Derde ongeval:

3e Ongeval A12 Bodegraven (1) 3e Ongeval A12 Bodegraven (2) 3e Ongeval A12 Bodegraven (3) 3e Ongeval A12 Bodegraven (4) 3e Ongeval A12 Bodegraven (5)

 

Vierde en vijfde ongeval samengevoegd:

4e & 5e ongeval A12 Bodegraven (1) 4e & 5e ongeval A12 Bodegraven (2) 4e & 5e ongeval A12 Bodegraven (3) 4e & 5e ongeval A12 Bodegraven (4) 4e & 5e ongeval A12 Bodegraven (5) 4e & 5e ongeval A12 Bodegraven (6) 4e & 5e ongeval A12 Bodegraven (7) 4e & 5e ongeval A12 Bodegraven (8) 4e & 5e ongeval A12 Bodegraven (9) 4e & 5e ongeval A12 Bodegraven (10) 4e & 5e ongeval A12 Bodegraven (11)

Cookievoorkeuren wijzigen