Grote brand Scheveningen (1)Den Haag / Scheveningen, 23 juni 2014

In de haven van Scheveningen is maandagmorgen een grote brand uitgebroken op een vissersschip. Vermoedelijk vond er eerst een explosie plaats. Dat meldt de brandweer.

Bij de brand zijn twee slachtoffers gevallen, die beiden naar het ziekenhuis zijn vervoerd. Ze hadden rook ingeademd en werden daarom naar een ziekenhuis gebracht. Het is niet bekend hoe ze er nu aan toe zijn.

Het vuur brak uit op de trawler Johanna Maria (SCH-118). Het is nog onduidelijk hoeveel personen er aan boord waren, maar volgens de brandweer zijn er geen vermisten en is iedereen van het schip.

De brand brak rond 09.15 uur uit en woedde rond het middaguur nog steeds. Het is niet bekend hoe lang de brandweer nodig heeft om de vlammen te blussen, maar volgens een woordvoerder “gaat dit voorlopig nog wel even duren”.

Er zijn geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen. Wel kunnen mensen die in de buurt van de Scheveningse haven wonen, beter hun ramen en deuren dichthouden, zegt de brandweer.

Op het moment dat de brand op de trawler uitbrak, werd aan het schip gewerkt. Het is echter niet bekend of de brand daardoor is veroorzaakt. Het is ook niet duidelijk om wat voor werkzaamheden het precies gaat, en of de gewonden opvarenden of monteurs zijn.

De Haagse brandweer krijgt hulp uit Rotterdam en Hollands Midden. Een speciaal scheepsbrandbestrijdingsteam uit het havengebied van Rotterdam is naar Scheveningen gegaan. “Een scheepsbrand is heel lastig om te bestrijden, vanwege de constructie van het schip en de warmte die erbij vrijkomt”, legt de brandweerwoordvoerder uit. De brandweer van Rijnsburg is ter plaatse gegaan voor watertoevoer van brandweer eenheden.

Uiteindelijk werd ook vanuit Hollands Midden een aflossingspeloton opgesteld. Hierbij werd aan  onder andere de posten Katwijk, Leiderdorp, Hazerswoude en Warmond gevraagd om te komen assisteren.

Ook de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) is ter plaatse om assistentie te verlenen. De Onderzoeksraad voor Veiligheid is in Scheveningen voor een “verkennend onderzoek om informatie te verzamelen”.

Tekst: Nu.nl
Foto’s: Persburo Marofer
& Toon van der Poel
Video: Persburo Marofer

Grote brand Scheveningen (2) Grote brand Scheveningen (3) Grote brand Scheveningen (4)Grote brand Scheveningen (1) Grote brand Scheveningen (2)Brand Scheveningen (1) Brand Scheveningen (2)Grote brand Scheveningen (1) Grote brand Scheveningen (2) Grote brand Scheveningen (3) Grote brand Scheveningen (4) Grote brand Scheveningen (5) Grote brand Scheveningen (6) Grote brand Scheveningen (7) Grote brand Scheveningen (8)

Cookievoorkeuren wijzigen