Brand Bodegraven (1)Bodegraven, 4 juni 2014

De brandweer van Bodegraven is woensdagavond even na 18.30 uur uitgerukt voor een keukenbrand aan de Grondel. Eenmaal ter plaatse viel het gelukkig mee en was de brand al uit door snel optreden van de bewoner. Deze had een blusdeken over de pan gegooid en wist hiermee de brand  te doven. De brandweer heeft nog even een nacontrole uitgevoerd.

Blusdeken kan veel ellende voorkomen
Een blusdeken of branddeken is een deken die over een vuur is heen te leggen om het in een vroeg stadium te doven. De deken is gemaakt van een niet of zeer slecht brandbaar materiaal al dan niet gecoat met een brandwerend middel. Tegenwoordig wordt geweven glasvezel (in meerdere lagen aangebracht) veelvuldig gebruikt.
Doordat de deken de zuurstof ontneemt van de vuurhaard dooft het vuur. Het blusmiddel is geschikt voor kleine vloeistofbranden, personen die in brand staan en voor de vlam in de pan (als een deksel niet voorhanden is), of in geval van een frituurketel die in brand vliegt.
Een blusdeken is een zeer eenvoudig te gebruiken blusmiddel waar men weinig kennis voor nodig heeft om een beginnende kleine brand te blussen, bijvoorbeeld in een keuken. Op de houder van de blusdeken staat altijd een gebruiksaanwijzing afgedrukt. Blusdekens zijn in Nederland onder andere te koop bij de bouwmarkten.
Gebruik blusdeken
De blusdeken wordt bij de hoeken vastgepakt, en gedeeltelijk om de eigen handen gewikkeld, zodat het vuur dat bestreden wordt de handen niet kan verwonden. Bij het gebruik van een blusdeken om een vloeistofbrand te blussen is het zaak dat de deken minimaal een half uur blijft liggen. Door het optillen van de deken kan zuurstof bij de vloeistof komen, als de temperatuur van de vloeistof hoog genoeg is kan de vloeistof weer ontbranden. Men kijkt dus niet te snel of het vuur wel uit is.

Foto’s & Tekst: Pancras Kuipers – Digitale Bodegraafse Krant

Brand Bodegraven (2)

Cookievoorkeuren wijzigen