Invallen Gouda (14)Gouda, 29 mei 2014

De politie heeft vandaag weer eens een zogenoemde hennepdag gehouden. Op meerdere plaatsen in de stad werden woningen met een verrassingsbezoek geconfronteerd. De politie is deze morgen om negen uur gestart en bracht daarbij hun eerste bezoek aan de Vredebest.

Op de Vredebest werd een woning betreden die boven enkele winkels lag. Niemand deed de deur open dus werd het slot uit de deur gehaald waarna men het pand kon betreden. Al snel werd duidelijk dat direct de eerste locatie een schot in de roos was. In de woning werden enkele kamers vol wietplantjes aangetroffen, overal waren installaties voor ventilatie en stroomvoorzieningen getroffen om de planten te laten groeien. Ook werden de kamers waarin de planten werden gevonden goed geïsoleerd aangetroffen.

De stroom in dit pand werd illegaal afgetapt van de ondergelegen winkel. De politie heeft samen met de netbeheerder de stroom af weten te sluiten. Nadat het pand veilig werd gesteld kon de technische recherche hun werk gaan doen. Nadat de technische recherche hun onderzoek had afgerond kon de ruimingsdienst beginnen met het afbreken van de kwekerij. Dit nam enkele uren in beslag en in het totaal werden 565 planten uit de woning gehaald. Daarnaast zijn talloze elektriciteitsvoorzieningen, afzuiginstallaties, en isolatiemateriaal verwijderd. Uiteindelijk zal alles vernietigd worden.

Op het tweede adres, wat gelegen is aan de Wilde Wingerlaan, zou mogelijk een hennepplantage in een flat aanwezig zijn. Ter plaatse heeft de politie zich meerdere malen kenbaar gemaakt maar er leek niemand thuis. Toen beneden aan de flat even het gereedschap werd gehaald om het slot er uit te halen, hoorde men dat van binnenuit nog een extra knip op de deur werd gedaan. De politie heeft vervolgens enkele malen gewaarschuwd om de deur te open omdat deze anders open geramd zou worden maar ook hier werd geen gehoor aan gegeven. De “gemeente sleutel” kwam er aan te pas en na een aantal flinke klappen en trappen vloog de deur open. Direct werden de agenten door de aanwezige bewoner beledigd waarop de man werd aangehouden en afgevoerd naar het politie bureau. In de woning werden geen strafbare goederen gevonden waarna de 24-uurs service de deur kwam dicht maken. Eenmaal klaar kon de politie door naar adres drie.

Op het derde adres, meerdere woningen aan de Spoorstraat was de politie al snel klaar. Bij alle woningen die men wilde controleren waren de bewoners thuis en niemand deed moeilijk de politie binnen te laten. Eenmaal de controles uitgevoerd bleek dat hier zich iedereen netjes aan de regels van wet hield.

De politie ging door naar het volgende adres, de Bosweg in Gouda. Ook hier was de politie al snel klaar omdat er niets werd aangetroffen.

Na een korte lunchonderbreking ging men verder naar adres vijf. De Graaf van Bloisstraat in Gouda. Ook hier was de bewoner thuis die de agenten zonder problemen binnen liet. Na een controle van de woning bleek dat overal een verklaring voor was en dat hier geen strafbare feiten werden gepleegd. Op naar het zesde en tevens laatste adres.

Op adres zes, een woning aan het Zwenkgras is Gouda werd ook een wietplantage vermoedt. Ter plaatse heeft de politie geprobeerd om de woning zowel aan de voor- als aan de achterkant te betreden. Hoewel het duidelijk was dat er mensen in het pand waren, lieten ze zich niet zien of horen. Ook hier waren de agenten na enkele minuten waarschuwen er klaar mee waarna de ram er weer bij werd gehaald. Na drie klappen, een kapot kozijn en een ruit in scherven vond de ‘bewoner’ het toch tijd zich eens aan de deur te melden. Hij werd gesommeerd deze van het slot te halen en gehoorzaamde hier vervolgens aan. Eenmaal in de woning vond men daar alle voorbereidingen voor een hennepplantage. De armaturen en afzuiginstallaties hingen er al, de isolatie was in aanbouw en de lampen lagen klaar. Helaas is het enige wat miste nog de planten en dat is nou net het enige wat strafbaar is. Omdat er hier alleen sprake was van voorbereiding en geen sprake was van een in werking zijnde plantage waren de twee mannen in de woning niet strafbaar en mochten gaan en staan waar zij wilden. Wel zijn alle goederen in beslag genomen door eveneens de opruimingsdienst. Toen ook hier de voordeur weer was voorzien van een plaat hout, kon men retour.

Al met al toch een zinvolle dag, bij de zes straten die bezocht zijn, zijn zo’n tien woningen doorzocht.. En de politie kondigt aan om door te gaan met deze strijd tegen de illegale hennepteelt. Ook blijkt maar weer hoe gevaarlijk deze plantages eigenlijk zijn en zeker op het moment dat ze zo amateuristisch in elkaar worden gezet als aan het zwenkgras. Stroomdraden waren met knoopjes aan elkaar verbonden en de aangetroffen afzuiginstallaties waren al enkele malen eerder gebruikt en waren zo bevuilt dat volgens de expert het geen 48 uur had geduurd voordat de hele installatie in brand zou vliegen wanneer deze in werking zou treden met alle gevolgen van dien.

Vermoedt u een plantage in uw wijk? Belt u gerust de politie, het is namelijk niet alleen verboden maar ook levensgevaarlijk.

Hoe herken ik een hennepkwekerij?

Er zijn verschillende signalen die op een hennepkwekerij in uw buurt of buurwoning kunnen wijzen:

– Warme en/of vochtige muren
– Non-stop zoemende of brommende geluiden
– Afgeplakte ramen, ramen en gordijnen die nooit open gaan
– Stankoverlast in de vorm van henneplucht
– Bouwwerkzaamheden en sjouwactiviteiten op vreemde tijdstippen
– Stroomstoringen op het elektriciteitsnet, zoals knipperende lampen of schommelingen in de stroomsterkte
– Continue condensvorming op de ruiten
РBewoners die nooit of heel kort op vaste tijdstippen thuis zijn in combinatie met ̩̩n of meerdere van de bovenstaande signalen

Heeft u overlast van een hennepkwekerij of vermoedt u dat er bij u in de buurt hennep wordt gekweekt? U kunt de politie bellen via 0900-8844. Wilt u anoniem blijven? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000.

Foto’s: Rens de Haan & Marco van Bemmel

Inval Vredebest:

Invallen Gouda (23)Invallen Gouda (1) Invallen Gouda (2) Invallen Gouda (3) Invallen Gouda (4) Invallen Gouda (5) Invallen Gouda (6) Invallen Gouda (7)Invallen Gouda (24)Invallen Gouda (25)Invallen Gouda (26)Invallen Gouda (27)Invallen Gouda (28)
Invallen Gouda (29)Invallen Gouda (30)Invallen Gouda (31)Invallen Gouda (32)Invallen Gouda (33)

Inval Wilde Wingerlaan:

 

Invallen Gouda (8) Invallen Gouda (9) Invallen Gouda (10) Invallen Gouda (11) Invallen Gouda (12)Invallen Gouda (13) Invallen Gouda (15) Invallen Gouda (16) Invallen Gouda (17) Invallen Gouda (18) Invallen Gouda (19) Invallen Gouda (20) Invallen Gouda (21) Invallen Gouda (22)

Invallen Spoorstraat:

Invallen Gouda (34) Invallen Gouda (35)

Inval Graaf van Bloisstraat:

Invallen Gouda (36)Invallen Gouda (37) Invallen Gouda (38) Invallen Gouda (39)

Inval Zwenkgras:

Invallen Gouda (40) Invallen Gouda (41) Invallen Gouda (42) Invallen Gouda (43) Invallen Gouda (44) Invallen Gouda (45) Invallen Gouda (46) Invallen Gouda (47) Invallen Gouda (48) Invallen Gouda (49) Invallen Gouda (50) Invallen Gouda (51) Invallen Gouda (52) Invallen Gouda (53) Invallen Gouda (54) Invallen Gouda (55) Invallen Gouda (56)

Cookievoorkeuren wijzigen