1 Enorme waterlekkage Gouda (9)Gouda, 29 / 30 maart 2014

De brandweer van Reeuwijk werd vanavond omstreeks kwart voor tien gealarmeerd voor een wateroverlast aan de Plaswijckweg in Gouda. Ter plaatse bleek ter hoogte van de Noordhoef, dat er enkele kleine plasjes op het fietspad lagen. Al snel kon worden vastgesteld dat er mogelijk een water lekkage onder het fietspad te vinden was. Oasen werd in kennis gesteld.

Ongeveer half elf kwam Oasen ter plaatse en nam de situatie van de brandweer over, deze kon retour kazerne. Oasen is vervolgens met enkele manschappen en wat materieel op zoek gegaan naar het lek. Omstreeks twee uur op de zondagmorgen ging het mis. Volgens de mensen van Oasen klapte een transportleiding waar het lek in zat. De klap was zo hard dat iemand die er dichtbij stond, letterlijk werd ‘weggeblazen’. Het water spoot vervolgens met een hoeveelheid van 1500 kubieke meter per uur uit de leiding en het zand spoelde alle kanten op. Binnen enkele minuten stond een gedeelte van de Plaswijckweg, maar ook de straten daar om heen geheel blank. Op sommige plekken stond al snel tussen de 50 en de 75 centimeter water.

Brandweer Reeuwijk werd hierop opnieuw gealarmeerd voor een wateroverlast. Daar waar ze enkele uren geleden een klein plasje water achter lieten, troffen ze nu een zee van water met een opgespoten strand aan. Hierop werd ook de officier van dienst gealarmeerd.

De brandweer is begonnen met het wegpompen van het water en enkele uren later, omstreeks vijf uur in de morgen, waren grote gedeeltes van de wijk weer watervrij. De brandweer heeft besloten de spullen in te pakken en weer retour kazerne te gaan. Oasen nam het vanaf daar weer over. Het gat waar de leiding in ligt is naar schatting tussen de 5 en 8 meter diep. Het gat staat ook vol met water want het zand wat er eerst lag had zich verzameld op straat. Een lantaarnpaal van ongeveer vijf meter lang was geheel in het gat verdwenen. Mede hierom werd CityTec ter plaatse gevraagd en deze hebben een klein gedeelte van de straat zonder stroom gezet om veilig te kunnen werken. Huishoudens in de omgeving hebben al die tijd wel gewoon water en stroom gehad dus daar is geen last ondervonden.

Op het moment van dit schrijven (7:00 uur) is men nog altijd bezig om het gat leeg te krijgen om het lek te kunnen repareren. Het vermoeden bestaat dat dit nog enkele uren, maar ook zelfs de hele zondag nog kan duren. Een kraan is momenteel al bezig om de enorme lading zand van het wegdek te scheppen en dit in een trekker met oplegger te deponeren. De Plaswijckweg zal gedurende de werkzaamheden afgesloten blijven.

Hoe het lek heeft kunnen ontstaan is nog onbekend. De transportleiding waar het lek in zat is een leiding van 31 centimeter doorsnee en is één van de grootste waterleidingen die daar ligt.

Update:

Zondag in de loop van de middag had Oasen het gat leeg gepompt en de buis gedeeltelijk uitgegraven, in de loop van de Zondag zal de buis worden vervangen door een nieuwe. Oasen adviseert omwonenden om het water de komende dagen te koken voor gebruik.

Eerdere berichten waren dat bewoners al tijd tijd water en licht hebben gehad. Dit blijkt niet zo, bewoners hebben geruime tijd zonder water gezeten.

Voor meer informatie kunt u kijken op: http://www.oasen.nl/direct-regelen/paginas/Storingen.aspx

Foto’s: Rens de Haan, Marco van Bemmel & Stefan Vermin

Eerste melding wateroverlast:

1 Enorme waterlekkage Gouda (1) 1 Enorme waterlekkage Gouda (2) 1 Enorme waterlekkage Gouda (3) 1 Enorme waterlekkage Gouda (4)

 

Tweede melding wateroverlast:
1 Enorme waterlekkage Gouda (5) 1 Enorme waterlekkage Gouda (6) 1 Enorme waterlekkage Gouda (7)IMG_14911 Enorme waterlekkage Gouda (8) 1 Enorme waterlekkage Gouda (10) 1 Enorme waterlekkage Gouda (11) 1 Enorme waterlekkage Gouda (12) 1 Enorme waterlekkage Gouda (13) 1 Enorme waterlekkage Gouda (14) 1 Enorme waterlekkage Gouda (15) 1 Enorme waterlekkage Gouda (16) 1 Enorme waterlekkage Gouda (17)IMG_14941 Enorme waterlekkage Gouda (18) 1 Enorme waterlekkage Gouda (19) 1 Enorme waterlekkage Gouda (20) 1 Enorme waterlekkage Gouda (21) 1 Enorme waterlekkage Gouda (22) 1 Enorme waterlekkage Gouda (23) 1 Enorme waterlekkage Gouda (24) 1 Enorme waterlekkage Gouda (25) 1 Enorme waterlekkage Gouda (26) 1 Enorme waterlekkage Gouda (27) 1 Enorme waterlekkage Gouda (28) 1 Enorme waterlekkage Gouda (29) 1 Enorme waterlekkage Gouda (30) 1 Enorme waterlekkage Gouda (31) 1 Enorme waterlekkage Gouda (32) 1 Enorme waterlekkage Gouda (33) 1 Enorme waterlekkage Gouda (34) 1 Enorme waterlekkage Gouda (35) 1 Enorme waterlekkage Gouda (36) 1 Enorme waterlekkage Gouda (37) 1 Enorme waterlekkage Gouda (38)IMG_1503 1 Enorme waterlekkage Gouda (39)

Waterballet GDA (1) Waterballet GDA (2) Waterballet GDA (3) Waterballet GDA (4) Waterballet GDA (5) Waterballet GDA (6) Waterballet GDA (7) Waterballet GDA (8)

En het resultaat na een aantal uur pompen en graven:

IMG_1504 IMG_1530 IMG_1532

Cookievoorkeuren wijzigen