Zeer grote brand Alphen aan den Rijn (2)

Alphen aan de Rijn, 29 maart 2014

De brandweer van Alphen aan de Rijn is vanavond opgeroepen voor een brand aan de Herenhof in Alphen aan de Rijn. Dit werd later gewijzigd in Keizershof waar een boekhandel is gevestigd. De brandweer schaalde in snel tempo op naar: Middelbrand, Grote brand, GRIP 1 en uiteindelijk zeer grote brand

Ter plaatse bleek het te gaan om een flinke brand die in de gehele boekhandel woedde. De brandweer kon niet anders doen dan uitbreiding voorkomen en zorgen dat het vuur zo spoedig mogelijk gedoofd werd. Bij de brandweer kwam flinke rookontwikkeling vrij. Boven de boekhandel zaten een 20-tal appartementen gevestigd welke ontruimd moesten worden. Veelal oudere mensen bewoonden de huizen. Toen eenmaal alles ontruimd was werd alles opgevangen in een nabij gelegen locatie. Meerdere mensen zijn ook door de ambulancedienst onderzocht maar niemand was er dusdanig ernstig aan toe dat deze mee moest naar het ziekenhuis.

Nog relatief snel na de eerste melding was de brand al onder controle. De brandweer kon steeds verder het pand betreden en zo doende kon de brand uiteindelijk helemaal gedoofd worden. Uiteindelijk is de hogedruk ventilator gebruikt om de rook uit het pand te krijgen. Toen de rook optrok werd duidelijk dat de schade binnen aanzienlijk groot was.

Bewoners van de appartementen konden na de brand niet direct terug. Opvang is geregeld en eerst zal de schade bekeken moeten worden. Over de oorzaak van de brand kon nog niets gezegd worden.

update: De gemeente Alphen kan zondagochtend nog niet vertellen wanneer de personen die geëvacueerd zijn weer naar huis mogen, dit omdat er in de woningen koolmonoxide gedetecteerd is.
Volgens de politie moet de oorzaak van de brand gevonden worden in kortsluiting in een meterkast.

Foto’s: Rens de Haan, Marco van Bemmel & Edwin Kasteleijns
Video: Rens de Haan

Zeer grote brand Alphen aan den Rijn (1) Zeer grote brand Alphen aan den Rijn (3) Zeer grote brand Alphen aan den Rijn (4) Zeer grote brand Alphen aan den Rijn (5) Zeer grote brand Alphen aan den Rijn (6) Zeer grote brand Alphen aan den Rijn (7) Zeer grote brand Alphen aan den Rijn (8) Zeer grote brand Alphen aan den Rijn (9) Zeer grote brand Alphen aan den Rijn (10)

ZGB grip 1 APN (1) ZGB grip 1 APN (2) ZGB grip 1 APN (3) ZGB grip 1 APN (4)

Zeer grote brand Alphen aan den Rijn (11) Zeer grote brand Alphen aan den Rijn (12) Zeer grote brand Alphen aan den Rijn (13) Zeer grote brand Alphen aan den Rijn (14) Zeer grote brand Alphen aan den Rijn (15) Zeer grote brand Alphen aan den Rijn (16) Zeer grote brand Alphen aan den Rijn (17) Zeer grote brand Alphen aan den Rijn (18) Zeer grote brand Alphen aan den Rijn (19) Zeer grote brand Alphen aan den Rijn (20)

ZGB grip 1 APN (5)

 

ZGB grip 1 APN (6) ZGB grip 1 APN (7) ZGB grip 1 APN (8) ZGB grip 1 APN (9) ZGB grip 1 APN (10)

Zeer grote brand Alphen aan den Rijn (21) Zeer grote brand Alphen aan den Rijn (22) Zeer grote brand Alphen aan den Rijn (23) Zeer grote brand Alphen aan den Rijn (24) Zeer grote brand Alphen aan den Rijn (25)brandherenhof-apn 063

Onderstaand de evacuatie van bewoners. Foto met dank aan: Marofer Persbureau

ZGB Alphen

Cookievoorkeuren wijzigen