Noordwijk, 21-26 maart 2014

Noordwijk, de plek waar 2 wereld delegaties slapen, Amerika in Huis ter Duin en China in Hotels van Oranje, is vanaf 23 maart gestremd. De Parallel Boulevard, Rudolph Tappenbeckweg, de Koningin Astrid boulevard en de Koningin Wilhelmina boulevard zijn afgesloten door middel van dikke metalen blokken, hekken en een slagboom om er alsnog een doorgang te hebben bij een incident.

De inwoners van Noordwijk zijn vanaf zondag 23 maart tot en met woensdag 26 maart op bepaalde tijden ingesloten in het dorp. Dit is omdat bepaalde wegen dicht gaan tijdens het vervoeren van de wereldleiders van en naar Den Haag, waar de Nuclear Security Summit plaats vind. Om dit allemaal zo goed en veilig te laten verlopen is er een vliegverbod ingesteld in de weide omgeving. Ook mag je het strand en de zee in Noordwijk voor een groot deel niet betreden.

Afsluitingen

Noordwijk word op veel plekken afgesloten. De Koningin Wilhelmina Boulevard is afgesloten omdat op deze boulevard Hotels van Oranje zit, en hier slapen de Chinezen in. Ook is de Parallel boulevard, waar de achterkant van Hotels van Oranje zit, afgesloten door middel van dikke blokken metaal, een slagboom en hekken. De Rudolph Tappenbeckweg en een deel van de Koningin Astrid Boulevard zijn ook afgesloten, hier zit Grand Hotel Huis ter Duin. Hier verblijft president Obama met zijn delegatie. De afsluitingen worden bewaakt door politie en marechaussee, die met geladen wapens staan om ongewenste personen buiten te houden. Wanneer de delegaties vertrekken naar Den Haag en terug komen naar Noordwijk worden de afrit N206, Beeklaan en Oude Zeeweg afgesloten voor al het verkeer. Dit is op verschillende tijden, die bij ons niet bekend zijn. Er word geadviseerd om thuis te werken in verband met de grote files doordat veel wegen zijn afgesloten. Kunt u niet thuis werken? Of moet u ergens heen, doe dit dan buiten de spits, dit omdat er minimaal 500 kilometer file word verwacht.

Luchtafweerraketten (NASAMS)

Luchtafweerraketten, ook wel de NASAMS genoemd, zijn opgesteld in Noordwijk en Wassenaar. In Noordwijk staan ze bij de parkeerplaats van de Kennemer zweefvliegclub en op een parkeerplaats bij Langevelderslag. Beide worden bewaakt door militairen die dag en nacht op zijn. Zelf is het commandocentrum niet bij de raketten, maar deze is langs de Van Berckelweg, op de Leeweg. Vanaf daar worden alle luchtafweerraketten bestuurd. Er zijn langs de kust 4 luchtafweersystemen geplaatst. Tijdens de NSS top vliegen boven Noordwijk 24 uur per dag 2 straaljagers en een politiehelikopter, dit om verdacht gedrag van boven te zien en de grond eenheden aan te kunnen sturen.

Foto’s: Menno Plug

 Afsluitingen wegen in Noordwijk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Commandopost luchtafweersystemen

 

 

 

Luchtafweersystemen op Langevelderslag 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cookievoorkeuren wijzigen