Grote brand SHN (41) (Kopie)

Schoonhoven, 22 februari 2014

Omstreeks 15:50 op deze zaterdagmiddag werden brandweer en politie opgeroepen voor een gebouwbrand aan de Spoorstraat in Schoonhoven. Even na 16:00 werd er opgeschaald naar middelbrand en een paar minuten later naar grote brand. Brandweer uit een groot deel van de regio werd gealarmeerd.

Ter plaatse kwam  er veel zwarte rook onder een wooncomplex vandaan en uit de drie schoorstenen welke op het complex staan. Onder het complex bevond zich een parkeergarage waar brand was ontstaan. Het duurde lange tijd voor er bekend werd wat er precies in brand stond. Door de hevige rookontwikkeling in de garage kon de brandweer moeilijk de brandhaard vinden. Uiteindelijk werd met warmtebeeldcamera’s de brandhaard opgespoord. Ondertussen werd het appartementencomplex ontruimd. Bewoners van circa 41 woningen moesten hun woning verlaten. Enkele personen op leeftijd werden met hulp van de brandweer uit de woningen gehaald.  De bewoners werden opgevangen in een oude school in de buurt.

Uiteindelijk werd duidelijk dat er één auto en twee motors in brand stonden in de parkeergarage. Na zo’n twee uur zoek- en bluswerk meldde de brandweer de situatie onder controle te hebben en werd er ‘brandmeester’ gegeven. Het ventileren zal nog lange tijd in beslag nemen. Hoe de brand is ontstaan zal worden onderzocht. De brandweer voert vanavond in alle woningen metingen uit naar de hoeveelheid koolmonoxide om zo te kunnen bepalen wanneer de bewoners terug naar hun woningen kunnen.

Update maandag 24 februari:

Na een persconferentie is duidelijk geworden dat de bewoners nog zeker twee weken niet naar huis kunnen. De technische recherche hebben in de parkeergarage onderzoek gedaan naar de oorzaak van de brand. De bewoners worden elders opgevangen.

Foto’s: Marco van Bemmel & Geert Kok

Grote brand SHN (4) (Kopie) Grote brand SHN (9) (Kopie) Grote brand SHN (12) (Kopie) Grote brand SHN (14) (Kopie) Grote brand SHN (18) (Kopie) Grote brand SHN (21) (Kopie) Grote brand SHN (23) (Kopie) Grote brand SHN (27) (Kopie) Grote brand SHN (28) (Kopie) Grote brand SHN (30) (Kopie) Grote brand SHN (35) (Kopie) Grote brand SHN (38) (Kopie) Grote brand SHN (44) (Kopie) Grote brand SHN (45) (Kopie) Grote brand SHN (48) (Kopie) Grote brand SHN (52) (Kopie) Grote brand SHN (57) (Kopie) Grote brand SHN (64) (Kopie) Grote brand SHN (67) (Kopie) Grote brand SHN (68) (Kopie) Grote brand SHN (74) (Kopie) Grote brand SHN (76) (Kopie)

Update berging uitgebrande voertuigen

Spoorstraat SHN (1) Spoorstraat SHN (2) Spoorstraat SHN (3) Spoorstraat SHN (4) Spoorstraat SHN (5) Spoorstraat SHN (6) Spoorstraat SHN (7)

Cookievoorkeuren wijzigen