Brand GDA (8)Gouda, 31 december 2013 

De hulpdiensten werden vanavond rond 22:15 naar de F.W. Reitzstraat in Gouda gestuurd voor een gebouwbrand. Ter plaatse bleek dat een clubhuis van een sportvereniging in brand stond. De vlammen sloegen bij aankomst van de brandweer al uit het dak maar voordat de brandweer het blussen kon starten werd zij al belaagd door een grote groep aanwezige omstanders.

De brandweer besloot te kiezen voor eigen veiligheid en is weer weggegaan. De politie, welke ter plaatse was, koos in dit geval voor hetzelfde. Van afstand werden grove beledigingen geuit en werd er zwaar vuurwerk, glas en stenen richting de hulpverleners gegooid / geschoten. Uiteindelijk is de politie  met heel wat manschap waaronder de Mobiele Eenheid (ME) en politiehonden de wijk in gegaan en heeft er voor gezorgd dat de brandweer veilig haar werk kon doen.

De Mobiele Eenheid stond vanavond al paraat en mocht in actie komen, men werd gestationeerd aan de F.W. Reitzstraat in Gouda om hier de orde en rust te bewaren.

Nieuwjaarsnacht kwam de brandweer nog eenmaal terug voor een nacontrole van de brand.

Inmiddels is de rust in de wijk weder gekeerd. De politie heeft twee personen aan kunnen houden. Ook staat de rest van de nacht de politie bij het gebouw om te voorkomen dat deze opnieuw in brand wordt gestoken.


Update Poltiebericht:

Gouda – De politie zette omstreeks 00.45 uur de mobiele eenheid in op de F.W. Reitzstraat om een groep omstanders die de hulpdiensten bekogelden met vuurwerk uit elkaar te drijven.

Oudejaarsavond kort na 22.00 uur kwam een melding binnen van een brand in een pand aan de F.W. Reitzstraat. Toen de brandweerlieden de brand wilden blussen, werden zij door een grote groep jongeren met zwaar vuurwerk en stenen bekogeld. Nadat de politie ondersteuning verleende trok de groep jongeren zich terug. Niet veel later kwam de groep terug en gooiden de jongeren opnieuw met zwaar vuurwerk naar de hulpverleners.

Korte inzet Mobiele Eenheid

De politie zette de mobiele eenheid en honden in waarna de rust terugkeerde. De brandweer kon hierdoor de brand blussen. Tot ongeveer 00.30 uur bleef het rustig in de wijk. Om te voorkomen dat het pand opnieuw in brand zou worden gestoken, bleef de politie continue bij het pand aanwezig. Opnieuw bestookten de jongeren de hulpdiensten met vuurwerk. De mobiele eenheid trad vervolgens kort op, hierbij werden twee verdachten aangehouden. Een 21-jarige man uit Gouda voor belediging en een 18-jarige man uit Gouda voor het gooien van zwaar vuurwerk en in het bezit hebben van pepperspray. Rond de klok van 01.00 uur keerde de rust terug. De politie stelt een nader onderzoek in naar de ongeregeldheden.

Foto’s: Rens de Haan & Marco van Bemmel

Brand GDA (1) Brand GDA (2) Brand GDA (3) Brand GDA (4)Brand GDA (6) Brand GDA (7) Brand GDA (9) Brand GDA (10) Brand GDA (11) Brand GDA (12) Brand GDA (13) Brand GDA (14) Brand GDA (15) Brand GDA (16) Brand GDA (17) Brand GDA (18)

Brand GDA (2) [1600x1200] Brand GDA (6) [1600x1200] Brand GDA (7) [1600x1200]

Cookievoorkeuren wijzigen