Ongevallen N11 APN (1)Alphen aan den Rijn, 7 december 2013

Meerdere malen werden vandaag de hulpdiensten gewaarschuwd voor veelal eenzijdige ongevallen op de oprit van de N11 bij Alphen aan den Rijn. Door nog onbekende reden was de weg spekglad en meerdere automobilisten werden verrast door dit verraderlijke wegdek in combinatie met de scherpe bocht.

Een ongeval was voor sommige bestuurders onvermijdelijk. Na verloop van tijd heeft de politie in samenspraak met Rijkswaterstaat besloten de oprit af te sluiten tot deze was gereinigd. Bij de ongevallen raakten meestal niemand gewond. Bij één aanrijding werd wel een ambulance ter plaatse gevraagd.

Afgelopen maand Mei gebeurde exact hetzelfde en raakte op deze oprit bestuurder(s) in de slip en botste op de vangrail. Hoeveel ongelukken er in totaal zijn gebeurd deze zaterdag op die plek is bij ons niet bekend.

Onderstaand verhaal wilde één van de getroffen bestuurders graag met u en ons delen:

Gisteren net na het middaguur reden wij (Peugeot) vanuit Alphen in de richting van Bodegraven. Zonder haast of dergelijks, maar toen wij de bocht namen richting de autoweg (N11) raakten wij zeer onverwachts in slip en voor we het wisten stonden we tegen de vangrail. Nog maar net van de schrik bekomen zien wij een jongen die op ons afloopt. Bijzonder, aangezien het een oprit was naar de autoweg. Nadat hij ons had gevraagd hoe het met ons ging, bleek ook hij zojuist op dezelfde wijze in de slip te zijn geraakt (Renault). De politie was reeds ingeseind maar nog niet ter plaatse. Aangezien mijn auto half op de weg stond ontstond er direct een file, dit voorkwam dan weer wel dat andere auto`s hetzelfde lot overkwamen.
 
Na nogmaals de politie te hebben gebeld, kwamen ze ter plaatse en kregen wij te horen dat wij zeker niet de eerste waren die deze dag op dezelfde identieke wijze en plaats in de slip zijn geraakt. Minimaal nummer 3 en 4 en wellicht nog meer. Helaas moesten beide auto`s worden afgevoerd. De politie besloot tijdens deze werkzaamheden de oprit af te sluiten door de gevaarlijke situatie en omstandigheid van het wegdek.
 
Stomverbaasd waren we dan ook toen we hoorden dan enkele minuten later de oprit gewoon weer geopend was en er gewoon weer verkeer overheen reed. `s Avonds hadden wij een sinterklaasbijeenkomst, nog verbaasder werden wij toen we op internet zagen dat er die middag en avond nog meer auto`s in de slip zijn geraakt en de politie uiteindelijk dan toch had besloten de oprit nu echt af te sluiten.
 
Mijn inziens waanzin, hoe is het mogelijk dat men een (beruchte) oprit weer openstelt als er diverse ongevallen zijn gebeurd. Daarnaast is überhaupt de conditie van dit wegdek buitensporig gevaarlijk. Het eerder genoemde berucht in de zin dat er in het verleden vergelijkbare dagen zijn geweest en er zelfs eenmaal een dodelijk ongeval heeft plaatsgevonden. De wegbeheerder nam het probleem dus niet serieus aangezien er in het verleden ‘uit onderzoek geen bijzondere omstandigheden zijn aangetroffen’ en geen aanpassingen zijn gedaan.

Foto’s: Toon van der Poel & Ingezonden.

Ongevallen N11 APN (2) Ongevallen N11 APN (3) Ongevallen N11 APN (4)Ongevallen N11 (1) Ongevallen N11 (2) Ongevallen N11 (3) Ongevallen N11 (4) Ongevallen N11 (5)

Cookievoorkeuren wijzigen