Zevenhuizen, 29 november 2013

Vrijdagavond werd er op het Nijverheidscentrum in Zevenhuizen een oefening gehouden van een ongeval met beknelling welke werd opgeschaald naar middelhulpverlening. Het betrof hier een aanrijding tussen twee auto’s , met de nodige complicaties. Meerdere brandweerkorpsen deden aan de oefening mee.

Volgens het oefenscenario waren er twee auto’s op het industrieterrein betrokken bij een aanrijding. Eén van beide auto’s vervoerde op het moment van de botsing radioactief materiaal, waarvan er diverse vaten uit het voertuig geslingerd werden en op straat belanden. De andere auto kwam op zijn zijkant tegen een elektriciteitskast tot stilstand waardoor er voor de hulpverleners een gevaarlijke situatie ontstond.  De brandweer kwam met diverse eenheden ter plaatse en begon met het uitvoeren van metingen naar gevaarlijke stoffen. Toen deze niet waarneembaar waren werd er begonnen met het stabiliseren van het voertuig dat op zijn zijkant lag. Hierna kon men beginnen met het bevrijden van de, in de auto aanwezige, slachtoffers. Uiteindelijk bleek het voor de betrokkenen noodzakelijk om het gehele dak van de auto te verwijderen. Ondertussen kon men, na verder onderzoek van de auto met de radioactieve inhoud, ook hier de slachtoffers uit bevrijden. Uiteindelijk zijn alle “slachtoffers “uit de voertuigen gehaald en kon er begonnen worden met het opruimen van de ravage op de weg.

Op donderdagavond werd een soortgelijke oefening gehouden in Moordrecht. Al met al was ook dit een  leerzame avond voor alle betrokkenen bij deze oefening.

Foto’s: Sylvia van Straalen

Cookievoorkeuren wijzigen