Bliksem NBG (2) [1600x1200]

Nieuwerbrug, 3 november 2013

In de nacht van zaterdag naar zondag tegen 05:00 werd de brandweer opgeroepen voor een nacontrole brand aan de Johan Willem Frisostraat in Nieuwerbrug. De bliksem bleek ingeslagen in een woning na een korte maar hevige onweersbui rond die tijd.

Het huizenblok waar het getroffen huis tussen staat, bestaat uit twee huizen. De bliksem was via de schoorsteen ingeslagen en is vervolgens via de stroomdraden in het huis naar de aarde geleid. ‘Na een flits en direct daarop een harde knal’ viel de stroom in beide huizen uit en was er in het getroffen huis een brandlucht te ruiken waarna zij de brandweer in hebben geschakeld. Ook andere buurhuizen zaten zonder stroom maar even later ging dat bij die huizen weer in werking. De brandweer heeft onderzoek verricht in de woning maar er was gelukkig geen brand. De bliksem heeft in het betreffende huis flinke schade aangebracht; Alle stopcontacten waren gesprongen en zwart geblakend, alle stroomdraden in de woning waren kapot, er zaten er barsten in een glazen deur in de woning en er zat een gat in het dak/wand van het huizenblok. Ook was de gehele schoorsteen van binnen gescheurd.

Stichting Salvage is ter plaatse gekomen om de schade verder in kaart te brengen en de bewoners, een gezin met jonge kinderen, te helpen met elders onderdak omdat de woning voorlopig niet bewoonbaar is. Ook kwam Stedin ter plaatse om naar de elektriciteit te kijken.

Foto’s: Marco van Bemmel

Bliksem NBG (4) [1600x1200]

 

 

Cookievoorkeuren wijzigen