DSC_0922

 

Nieuwerkerk aan den IJssel, 28 september 2013

10 Brandweerkorpsen werden op zaterdag 28 september uitgenodigd om mee te doen met de 10 gemeentewedstrijden in Nieuwerkerk. Drie bleken er niet te kunnen waarna zeven ploegen het tegen elkaar op namen om door te gaan naar de kwart finales. Wekenlang werd er hier aan de westrijd gewerkt om alles perfect te krijgen. Na een tijdje was het scenario af en konden de wedstrijden beginnen.

De spuitgasten werden opgeroepen om zonder spoed naar de ‘S Gravenweg 340 in Nieuwerkerk aan den IJssel te gaan voor een assistentie politie op het terrein bij het voormalige pand van het bedrijf ‘Van Herk’. Hier zouden een aantal pallets hout in de brand gestoken zijn en die moest geblust worden. Bij aankomst bleek dat er een stuk of 15 krakers om het vuur heen stonden, welke er alles aan deden om het vuur aan te laten. Indien de brandweer een straal pakte om de brand te blussen pleegde zij hevig verzet en werd met natte sponzen gegooid. De bedoeling was dat de brandweer zich terug trok en de politie haar werk liet doen om de mannen en vrouwen rustig te krijgen.

Op dat moment komt er uit een loods van het terrein een brandende man lopen, hij is in paniek en weet niet wat er gebeurd is. De hevig trillende meneer moest geblust worden waarop deze werd overgedragen aan de ambulance. Bij een controle in het pand ontdekt de ploeg nog een brand. Achterin de loods staat een klein gebouw met twee verdiepingen. In de loods staat de muziek erg hard aan; de krakers hielden een illegaal housefeest. Dan is het even schakelen voor de ploeg, spontaan moesten de prioriteiten op de brandende man en het brandende gebouw worden gericht.

Bij het openen van de 1e deur op de begane grond van de voormalige keet zien de spuitgasten alleen maar rook. Ze moesten hier de brand gaan bestrijden en als de rook weg trok bleek dat hier een hennepkwekerij zit. Om op de 1e verdieping te komen werden de spuitgasten verplicht om een trap, welke naast de brand zat, op te lopen. Omdat deze van hout is was enige voorzichtigheid nodig. Bij het openen van de deur zien zij rechts in het midden van de ruimte een brand zitten. De grond ligt het vol met drogende wietplanten. De ploegen kwamen er vrij snel achter dat achtering de hennepdrogerij nog een slachtoffer lag. Onder dekking van een straal werd ook deze naar buiten gehaald en overgedragen aan een ambulance. Hierna konden de brandweermannen -en vrouwen doorpakken en de brand uitmaken. Na het inpakken moesten zij zichzelf uitmelden bij de alarm centrale waarop de tijd werd genoteerd en was de volgende ploeg aan de beurd.

’s Avonds werden de prijzen uitgedeeld door de burgemeester van Zuidplas, de heer GJ Kats, welke nauw betrokken is bij de brandweer. Hij deelde prijzen uit aan Zevenhuizen, Driebruggen en Reeuwijk, welke op nummer 1, 2 en 3 einigde. Lekkerkerk werd 4e, Moordrecht eindige op de 5e plaats, Bodegraven werd 6e en Boskoop eindigde als laatste.

Foto’s: Michael de Man

DSC_0679

DSC_0686

DSC_0690

DSC_0700

 

DSC_0713

DSC_0716

DSC_0717

DSC_0761

DSC_0771

DSC_0791

DSC_0797

DSC_0822

DSC_0840

DSC_0905

DSC_0931

DSC_0942

 

Cookievoorkeuren wijzigen