Nieuwerbrug, 11 / 12 juli 2013

De hulpdiensten kregen even na acht uur een melding van een ongeval op de A12. In eerste instantie was niet helemaal duidelijk of het hier ging om de A12 bij Nieuwerbrug of Woerden omdat er nogal wat telefoontjes binnen kwamen. Al snel bleek dat het ongeval had plaats gevonden bij afslag Nieuwerbrug. Hier waren twee vrachtwagens op elkaar gebotst.

Al snel waren brandweer voertuigen uit de Regio Utrecht en Hollands Midden massaal onderweg. Ook verschillende ambulances, meerdere politie eenheden en twee traumahelikopters werden voor dit incident gemeld en kwamen ter plaatse. Ter plaatse was de ravage enorm. Een vrachtwagen had op de meeste rechtse rijstrook van die vierbaanse A12 pech gekregen waarna hij met zijn wagen stil kwam te staan. De chauffeur is vervolgens gaan kijken wat er met zijn wagen aan de hand was en net op het moment dat hij tussen de cabine en de trailer aanwezig was botste een andere vrachtwagen met zo’n 80 kilometer per uur achterop. Het gevaarte verschoof een einde naar voren en de chauffeur van de eerste auto kwam bekneld te zitten onder een wiel van zijn eigen voertuig.

De achterste vrachtwagen was in 1 klap verwoest. De hele cabine was verwrongen. Eén klein gedeelte was nog in tact en dit was het gedeelte waar de chauffeur zat. Deze heeft in zeker zin nog enorme geluk gehad. Toen de slachtoffers door de brandweer waren bevrijd en door de ambulancedienst waren gestabiliseerd, werden deze met ernstige verwondingen afgevoerd naar het ziekenhuis. De VOA kwam vervolgens ter plaatse voor technisch onderzoek.

Toen de politie hun onderzoek klaar had, konden de bergers, welke met groot materieel ter plaatse waren, aan de slag. Toen de vrachtwagens eenmaal uit elkaar getrokken waren werd duidelijk wat een enorme klap de vrachtwagens gemaakt moeten hebben. De berging heeft enkele uren geduurd en ten tijde van het ongeval was de A12 volledig dicht. Later is de A12 met 1 rijstrook voor het verkeer toegankelijk geweest. Het ongeval is afgeschermd met hekken. Dit resulteerde in een enorme file op het traject Den Haag -> Utrecht tussen Reeuwijk / Bodegraven en Woerden bij Nieuwerbrug.

Ongeveer 8 uur na het ongeval kon de A12 weer worden vrijgegeven.

Foto’s: Pieter Louw en Rens de Haan

 

 

 

 

 

Cookievoorkeuren wijzigen