Moerkapelle, 9/10 juli 2013

Aan het begin van de Dinsdagavond werd de politie ter plaatse gevraagd op het Noordeinde in Moerkapelle voor een mogelijk explosief wat was aangetroffen. Ook de EODD (Explosieve OpruimingsDienst Defensie) werd gealarmeerd en kwam met enkele voertuigen ter plaatse.

Ter plaatse bleek, dat bij werkzaamheden, de bom was opgegraven. Momenteel worden er nieuwe gasleidingen gelegd en bij het graven werd de bom in het weiland, zo’n vierhonderd meter vanaf het Noordeinde aangetroffen.

Nu bleek het geval dat het niet alleen de bom was waar men rekening mee moest houden, maar ook met het feit dat de bom precies op een hoofdgasleiding lag, en om het nog explosiever te maken bleek aan de andere kant van de bom een hoofddiesel leiding te liggen. Kortom, wanneer de bom zou exploderen zou men hier kunnen spreken van een kleine ramp. De druk werd van de leidingen afgehaald maar het gas en diesel bleeg wel nog aanwezig in de leidingen.

Omstreeks kwart voor elf kwam na grondig onderzoek de EODD weer terug naar de verzamelplaats en wilde vanwege de gehele situatie een grote afzetting en overleg met bepaalde instanties. De meldkamer heeft hierop GRIP 1 afgekondigd even voor elf uur.

Burgemeester, brandweer, politie, EODD, OVD-G ambulance, aannemers, mensen van de Gasunie en DBO kwamen onder andere allemaal samen in het politiebureau van Nieuwerkerk aan den IJssel. Hier werd grondig overleg gevoerd wat er met de bom moest gaan gebeuren en hoe dit zou gebeuren.

In 1944 werd een spoorbrug welke gelegen was op de plek waar nu de A12 loopt gebombardeerd. Vermoedelijk dat toen de bom hier terecht is gekomen

Politie:

Maatregelen:

Gezien de complexe omgeving vond dinsdagavond overleg plaats tussen de Gasunie, gemeente, brandweer, EOD en de politie. Tijdens dit overleg is afgesproken dat alle partners maatregelen gaan voorbereiden om de vliegtuigbom op een veilige wijze te kunnen demonteren, zodat de bom vervolgens kan worden verplaatst en op een veilige locatie tot ontploffing kan worden gebracht. Woensdagmiddag 10 juli komen de partners opnieuw bijeen en wordt het tijdstip van demontage en de bijkomende maatregelen vastgesteld.

Dit is een gezamenlijk persbericht van gemeente en politie. In de loop van woensdagmiddag volgt meer informatie.

Update 10 juli – 15:00 uur:

Inmiddels is bekend dat vanwege de gevaarzetting gewacht wordt met het ontmantelen van de bom tot zaterdagochtend vroeg. Aanstaande zaterdag zullen acht woningen in de omgeving ontruimd worden, het treinverkeer op traject Gouda -> Denhaag en Denhaag -> Gouda wordt stilgelegd. De A12 van Gouda -> Zoetermeer en Zoetermeer -> Gouda. Ook vliegverkeer boven het dorp is verboden zaterdagochtend. De omgeving wordt op zeer ruime afstand afgezet en niemand zal in het gebied worden toegelaten.

Foto’s: Rens de Haan & Marco van Bemmel

 

 Om u een beeld te geven van hoe zo’n bom er uit ziet.. Hieronder een archieffoto van een zo genoemde 500-ponder:

 

 

 

 

 

Cookievoorkeuren wijzigen